Japanac Takuma Sato drugi je put pobijedio u najvećoj američkoj utrci

Japanac Takuma Sato drugi je put pobijedio u najvećoj američkoj utrci

Takuma Sato ponovio je uspjeh iz 2017. godine, kad je postao prvi Japanac u povijesti na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja poznate utrke…

Japanski vozač utrka Takuma Sato na top listama fanova Formule 1 definitivno nije među onima koji zauzimaju mjesto na vrhu, iako je u F1 ostavio relativno opipljiv trag između 2002. i 2008. godine, između ostalog popevši se jednom na pobjedničko postolje.

Koje li slučajnosti, svoje jedino F1 postolje dohvatio je na Velikoj nagradu SAD-a 2004. godine u Indianapolisu, na istom trkalištu na kojem je u nedjelju potvrdio svoje mjesto u povijesti američkog utrkivanja, pobijedivši drugi put u utrci Indianapolis 500. Prvu pobjedu u najvećoj američkoj utrci izborio je prije tri godine, postavši prvi Japanac kojem je to uspjelo.

FOTO: JAMES BLACK/INDYCAR SERIES

Do svoje druge pobjedu na Indianapolisu 500 Sato je došao za upravljačem Honde s brojem 30, vozeći za ekipu Rahal Letterman Lanigan Racing. I prije tri godine vozio je Hondu, tada s brojem 26, za Andretti Autosport.

RLL Racing imao je u nedjelju dva vozača na pobjedničkom postolju, jer na trećem mjestu završio je vlasnikov sin Graham Rahal. Drugi je bio lanjski prvak Scott Dixon, vozeći Hondu za Chip Ganassi Racing.

Nakon dvjesto krugova na stazi, bolidi su ciljnom linijom prošli iza sigurnosnog automobila jer je utrka prekinuta pet krugova prije kraja zbog teškog sudara Spencera Pigota (RLL Racing).

Jedan od sudionika utrke bio je i Fernando Alonso, kojemu je to bio drugi start na Indianapolisu 500. Vozio je Chevrolet s brojem 66 za Arrow McLaren SP, prošavši ciljem kao 21., s jednim krugom zaostatka za pobjednikom.

Fernando Alonso Indianapolis 500
FOTO: JAMES BLACK/INDYCAR SERIES