Bosanska kopija Teslinog kamiona postala hit u svjetskim medijima

Bosanska kopija Teslinog kamiona postala hit u svjetskim medijima

“Cybertruck” iz BiH je za mnoge najvernija replika originala do sada.

Za kopiju Teslinog kamioneta iz Mostara saznalo se pre mesec dana, kada su se na društvanim mrežama pojavile prve fotografije vozila koje predstavlja veoma uspelu repliku modela Cybertruck.

Mostarska tehnološka kompanija STARK, njen vlasnik Igor Krezić (inače obožavalac Tesle) i direktor Mario Ćorić sa timom svojih ljudi, među kojima značajno mjesto zauzima i jedna žena inženjer mašinstva Mila Marić, osmislili su i realizovali ideju – napraviti što verniju kopiju originala.

Kao osnovu su uzeli Fordov kamionet F-150. Njihov model, dakle, nije pogonjen strujom kao Teslin, ali izgleda prilično uverljivo.

U međuvremenu, priča o ovom zanimljivom poduhvatu je dospela do svjetskih medija. Kako prenosi Index.hr, o svemu se raspisao i Rojters, koji je otkrio da je projekat nastajanja replike Cybertrucka bio djelimično usporen pandemijom koronavirusa, pa je na kraju trajao osam meseci.

Cybertruck, naravno, privlači pažnju svuda gdje se pojavi, pa je tako Mario Ćorić za Rojters kazao da mnogi u Bosni i Hercegovini i ne znaju za Teslin kamionet, pa su mislili da se radi o tenku.

Ćorić je rekao i da sada pokušavaju da registruju kamionet kako bi ga mogao legalno voziti, ali problem su oštre ivice vozila kakve su zabranjene u BiH.