KIA postavila novog šefa marketinga

KIA postavila novog šefa marketinga

Kia Motors Europe postavila je Carlosa Lahoza za novog šefa marketinga, koji odmah nastupa tu funkciju. Gospodin Lahoz će biti zadužen za Kijin marketing i komunikacijske programe, a biti će odgovoran za brojna područja kao što su npr. Kijin digitalni marketing, brend i strateško marketinško planiranje, odnosi s javnošću, društveni mediji i korisničko iskustvo.

Carlos Lahoz će ulaskom u Kijin evropski menadžment zamijeniti Artura Martinsa, koji je odnedavno zaposlen u centrali korejskog giganta u južnokorejskoj prijestolnici Seul. Lahozov neposredni nadređeni bit će Emilia Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe.

“To je posebno uzbudljivo razdoblje za Kiju, jer u Evropi sve više jača shvatanje našeg brenda kao pametnog, cjenovno pristupačnog i elektrificiranog,” rekao je Emilio Herrera. “Na još nekoliko dolazećih električnih i hibridnih modela će Carlos raditi s marketinškim odjelom kako bi Kia i dalje pružala dobar odnos i komunikaciju s postojećim i potencijalnim klijentima na najučinkovitije načine. Njegovo znanje o tome kako Kia funkcionira, zajedno s uvidom u to što naše stranke žele od svojih vozila i od brenda čini ga idealnim  za ovu ulogu.”

Gospodin Lahoz ima više od dvadeset godina iskustva u automobilskoj branši. Prije dolaska na sadašnju funkciju pet godina je bio direktor strateškog planiranja i operacija u Kia Motors Europe, gdje je bio odgovoran za dugoročnu poslovnu strategiju, upravljanje s CO2, poslovne analize i planiranje prodaje. Bio je takođe zadužen za Kijinu evropsku proizvodnju, planiranje djelovanja u Kijinoj evropskoj fabrici u Slovačkoj. U Kijinu evropsku centralu došao je kao viši menadžer poslovnog planiranja španske podružnice (Kia Motors Iberia).

44-godišnji Španac je završio ekonomski fakultet na univerzitetu u Zaragozi, a nakon toga je na red došao i MBA studij na poslovnoj školi u Madridu. Slijedilo je postdiplomsko usavršavanje na Wharton School (University of Pennsylvania, SAD). Gospodin Lahoz pored maternjeg španskog jezika tečno govori engleski i italijanski, a dobro se snalazi i na njemačkom.