“Napile se ulice”: Sol je previše štetna, pa će Amerikanci ceste odleđivati rakijom

“Napile se ulice”: Sol je previše štetna, pa će Amerikanci ceste odleđivati rakijom

Tanka je granica između ludila i genijalnosti, a dokaz tome je zaključak do kojeg su došli znanstvenici Washingtonskog Sveučilišta (WSU)…

Do zanimljivog je rješenja došlo kako bi se za odleđivanje prometnica prestala koristiti agresivna sol. U Americi se za čišćenje cesta godišnje potroši više od pet milijardi dolara, a najveći dio tog novca troši se sanaciju šteta koje su nastale kao rezultat rada zimskih službi. Svake se godine na američke ceste prospe više od 27 milijuna tona soli. 

FOTO: WSU NEWS

Istraživači WSU-a tražili su ekološki prihvatljivije rješenje pa su izvodili pokuse s raznim spojevima iz prirode. Već su se ranije ceste eksperimentalno tretirale mješavinom slane otopine soka od repe, a sada je tu nova ideja: tekućina na bazi ostataka grožđa, kože bobica i koštica. Istraživanje je pokazalo da ta tekućina nakon fermentacije brže topi led od svih ekoloških otopina koje su do sada testirane. 

Da, radi se o onome što je u narodu poznato kao “trop”, a uglavnom se koristi za proizvodnju rakije. Amerikanci će ga uz određene aditive koristiti za odleđivanje cesta zimi. Takva je otopina znatno manje agresivna prema asfaltu, metalu i tlu oko prometnica, a prva istraživanja potvrđuju iste rezultate i s drugim vrstama voća.