Novi rekord – HONDA Type R

Novi rekord – HONDA Type R

Hondin najekstremniji Type R do sada, Civic Type R Limited Edition postavio je novi rekord za automobil sa pogonom na prednjoj osovini, prošavši krug na svjetski poznatoj stazi Suzuka u Japanu za 2 minuta i 23,993 sekunde.

Zahvaljujući svojim lakim komponentama, ogibljenjem i nadograđenim upravljanjem, te svjedenom pozadinom, kao i enterijerom fokusiranim na vozača, Civic Type R Limited Edition pomjerio je granice onoga što je moguće dobiti od pogona na prednjoj osovini, i to na jednoj od najzahtevnijih staza u trkačkom sportu, koja je poznata i kao „vrhunac“ u kalendaru Formule 1.

Novi Limited Edition ima kovane BBS aluminijumske točkove od 20 inča sa Michelin Pilot Sport Cup2 gumama s jakim prianjanjem. Modifikovani amortizeri optimizuju ovu novu kombinaciju točka i gume i zajedno sa rekalibrisanim upravljanjem, nude maksimalnu kontrolu i odziv. Kontrolni softver adaptivnog sistema amortizera sada brže procenjuje uslove na putu, što za ishod ima poboljšane reakcije amortizera kako za bolje upravljanje, tako i za kvalitet vožnje.

Novi model Limited Edition zadržava moćan dvolitarski VTEC Turbo motor Type R modela. Njegova snaga je 320KS pri 6.500 obrtaja u minutu, a obrtni moment 400 Nm između 2.500 i 4.500 obrtaja u minutu. Ubrzanje od 0-100 km/h postiže se za 5,7 sekundi.

Upečatljivi Type R Limited Edition biće dostupan u ekskluzivnoj novoj boji, ’Sunlight Yellow’ i nosiće ekskluzivnu tamnu hromiranu Civic značku na vratima prtljažnika, kao i kontrastno uglačani crni krov. Sjajna crna bočna ogledala i usisni ventil na haubi doprinose agresivnom izgledu.

Enterijer vodećeg Civic modela Type R Limited Edition odjek je Hondine sportske loze sa crvenim sedištima i pločicom na kojoj se nalazi redni broj proizvedenog automobila. Volan obložen alkantara kožom i novodizajnirana glava ručice mjenjača u obliku suze pružaju vozaču bolji osećaj sjedinjavanja sa Type R modelom, čak i na veoma tehnički zahtevnoj stazi Suzuka.

Kakinuma-san je zaključio: „Misija modela Civic Type R jeste da nastavi da se smatra „ultimativnim” vozilom. Nema kraja ovom izazovu. Mi vjerujemo da će ažuriranje ovog modela omogućiti da Civic Type R načini korak bliže idealnom sportskom automobilu koji Honda zamišlja. Molim Vas, uživajte u njemu!“

Type R Limited Edition je sada u prodaji širom Evrope, za koju će biti napravljeno samo 100 primeraka modela.