Počeo Dakar Rally: 342 vozila na startu, zastupljeno 68 nacija

Počeo Dakar Rally: 342 vozila na startu, zastupljeno 68 nacija

Najteža utrka na svijetu po prvi se put održava u Saudijskoj Arabiji, a na startu će se pojaviti 342 vozila raspoređena u pet kategorija…

42. izdanje Dakar Rallyja službeno je počelo subotnjim ceremonijalnim startom u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji, a u nedjelju je na rasporedu prva natjecateljska etapa. Ovogodišnji Dakar Rally traje do 17. siječnja.

Na avanturu dugačku oko 7500 kilometara, od čega oko 5000 kilometara otpada na dvanaest brzinskih ispita s mjerenjem vremena, krenulo je preko 500 natjecatelja u 342 vozila.

Nakon tri dana tehničkih pregleda i administrativne verifikacije, na startnoj listi se našlo 114 motociklista i 23 vozača quadova, koji voze sami, te 83 automobila, 45 SxS vozila i 46 kamiona u kojima su vozači te jedan ili dva suvozača.

FOTO: X-RAID

Dakar Rally je međunarodni događaj iza kojeg otpočetka stoje francuski organizatori, a to se dokazuje i po broju natjecatelja kojih je najviše (109 vozača i suvozača) upravo iz Francuske.

Sljedeće nacionalnosti na listi su Španjolci (75) i Nizozemci (50). Ukupno je zastupljeno 68 nacionalnosti.

Naslov pobjednika od lani brani Kataranin Nasser Al-Attiyah, koji će voziti Toyotu Hilux za Toyota Gazoo Racing.

Najveća legenda Dakara Stephane Peterhansel, koji je pobijedio trinaest puta, nastupa u Miniju JCW Buggy njemačke ekipe X-Raid. Suvozačica mu je po prvi trebala biti supruga Andrea, ali njezin nastup je otkazan zbog zdravstvenih problema, pa je uskočio Paulo Fiuza.

Od ostalih automobilističkih zvijezda tu su bivši pobjednici Carlos Sainz, Nani Roma, Cyril Despres i Giniel de Villiers, ali i bivši prvak Formule 1 Fernando Alonso u svojem prvom nastupu na Dakaru.

Motociklisti su najbrojniji, a predvodi ih trojac KTM-a Toby Price, Matthias Walkner i Sam Sunderland, koji su lani okupirali pobjedničko postolje. Možemo navijati i za nekoga tko nam je geografski najbliži, a to je slovenski motorist Simon Marčič u njegovom petom pokušaju na Dakaru.