BMW predstavio svoj prvi električni SUV – iX3

BMW predstavio svoj prvi električni SUV – iX3

BMW je predstavio svog prvog potpuno električnog SUV-a pod nazivom iX3. Ovaj model je konkurent na tržištu za Audi e-tron, Mercedes EQC i Tesla Model X.

Kao što ime sugerira, iX3 je potpuno električna varijanta popularnog X3 SUV-a. Iako električne verzije postojećih automobila nisu ništa novo, za BMW iX3 predstavlja važan korak. To nije samo prvi električni SUV ove kompanije, već je i prvi BMW dostupan s čistim izgaranjem, priključnim hibridom ili čistom električnom snagom.

Platforma X3 adaptirana je s novim zadnjim dijelom u koji se mogu smjestiti elektromotor i baterija od 80 Wh. Iako je to kapacitet koji se može usporediti sa konkurentima, BMW kaže da je paket u iX3 20% više energije nego dosad. To je velika prednost što se tiče težine, jer se tvrdi da je 80kWh baterija posebno tanka i kompaktna zbog svoje veličine.

U kombinaciji s 282 KS električnim motorom koji pokreće zadnju osovinu, BMW tvrdi maksimalni domet od 465 km uz samo  jedno punjenje, a uprzanje do 100 km/h nešto ispod 7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 180 km/h.

iX3-ov prilagodljivi sistem oporavka energije, za koji BMW tvrdi da automatski povećava učinkovitost na daljim distancama. Koristeći podatke o lokaciji iz najnovijeg BMW-ovog navigacijskog sistema temeljenog na Cloud-u, iX3 može autonomno promijeniti nivo oporavka kočenja u pokretu i prema cesti koja je pred vama. Primjerice, ako automobil prepozna da je znak za zaustavljanje ispred njega, postavit će potpuno obnavljanje bez potrebe da ga vozač odabere, dok će na otvorenim cestama sistem omogućiti normalno korištenje.

Alternativno, vozač može ručno upravljati regenerativnim kočenjem putem izbornika pogona. Odabirom D treba se javiti tri nivoa oporavka – visoka, srednja i niska, a pomicanje odabira pogona u položaj B omogućava dovoljno visoki povrat energije za vožnju jednom pedalom u gradu.

IX3 dobiva jedinstvenu prilagodbu za svoj standardni prilagodljivi sistem ovjesa sa elektronički upravljanim amortizerima. Kupci će također moći odrediti sportskije prilagodljivo podešavanje M ovjesa.

Share