Moto GP vesti

Moto GP vesti

Odložena trka na Le Manu

Kako prenosi Sport Klub, sezona u ‘kraljevskoj klasi’ neće početi ni na čuvenom Le Manu, pošto je trka za Veliku nagradu Francuske odložena zbog koronavirusa. Trka na Le Manu je trealo da bude održana od 15. do 17. maja, ali je zbog trenutne situacije i širenja virusa COVID-19 pomerena. Kako se navodi u saopštenju, novi datumi za Veliku nagradu Francuske i nedavno odloženu Veliku naradu Španije neće biti potvrđeni dok ne bude jasnije kakva će situacija biti i šta će sve moći da se održi.

Ove sezone je do sada jedino otkazana trka u Kataru koju jedino nisu vozili vozači najjače kategorije. Trke u Argentini i Sjedinjenim Državama već imaju nove termine u novembru, dok je Velika nagrada Tajlanda pomerena za oktobar. Naredna trka prema kalendaru trebalo bi da se održi 31. maja u Muđelu.

Janone: Kažnjen sam nevin, svaki dan kao godina

Italijanski motociklista Andrea Janone smatra da je nepravedno kažnjen, ali ističe da će se suočiti sa svime što ga čeka.

Vozač Aprilije je suspendovan na 18 meseci pošto je bio pozitivan na doping testu koji je obavljen tokom prošlogodišnje Velike nagrade Malezije. U uzorku njegovog urina bilo je tragova zabranjenog anaboličkog steroida koji se koristi za povećanje snage, uz smanjenje težine. Janone se branio govoreći da su nedozvoljene susptance u njegov organizam dospele putem hrane, što je Disciplinska komisija FIM donekle prihvatila. Ipak, Italijan neće moći a se bavi nikakvim trkačkim aktivnostima do 16. juna 2021. godine. Posle svega, Janone se oglasio saopštenjem.

“Meseci su prošli od kada je počela ova tužna priča i moram da priznam da je svaki dan kao godina. Nevin sam, a osuđen. Prvi put u istoriji, sportista je kažnjen iako nije uradio ništa loše, suspendovan na 18 meseci zbog konzumiranja kontaminirane hrane. Uprkos patnji, moram nastaviti da hodam putem koji nisam izabrao, neopravdano. Odlučio sam da svaki naredni korak napravim u tišini. Moja tiha patnja, ipak, nije sakrila ono čemu me je ovo iskustvo naučilo – Ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo i sve može da se promeni u sekundi.

Ipak, ima sve ovo i pozitivnih strana, kao što je vaša podrška i to što sada zrelije procenjujem ljude. Niste me nikad napustili i bili ste uz mene sve vreme. Zbog toga ću se suočiti sa svime što me čeka. Posebno se zahvaljujem svojim prijateljima, porodici i posebno ocu, kompletnom timu Aprilije, Masimu Rivoli i svim sonzorima koji me nisu napustil. Zahvaljujem i advokatu Antoniju de Rensisu, koji je bio uz mene kao otac. Večno ću vam biti zahvalan”.

Petrući: Ova sezona će biti iznenađenje za sve

Vozač Dukatija Danilo Petrući istakao je da jedva čeka da se vrati na stazu i vidi kako će izgledati sezona u ‘kraljevskoj klasi’. Zbog pandemije koronavirusa sezona u Moto GP šampionatu još nije počela.

“Nije idealna situacija kada toliko vremena provodite kod kuće. Ali, to je jedino što možemo da uradimo kako bismo zajedno rešili ovaj problem. Teško je, ali će se sve rešiti ako izdržimo još malo”, uveren je Petrući.

Vozač Dukatija je otkrio kako provodi ove dane.

“Pokušavam da rešim neke fizičke probleme koje imam, kao na primer sa ramenom ili sa nogom. Radim fizioterapiju kod kuće, lagane treninge i azim na ishranu”.

Priznao je Petrući da se svakodnevno čuje sa timskim kolegom Andreom Doviciozom.

“Nedostaju mi naši zajednički treninzi, pogotovo jer sad uopšte ne možemo da vozimo”.

Poslednji put vozači su na sztazi bili na testovima u Kataru krajem februara.

“Zadovoljan sam testiranjima. Mislim da sam bio jedan od retkih koji je uspeo da kompletira 22 kruga. Motocikl je unapređen u odnosu na prošlu godinu, veliku razliku sada prave gume”.

Iako nije izvesno kada će sezona početi, Petrući ima jasne planove.

“Ovo je moja duga godina u Dukatiju. Voleo bih da budem bolji u odnosu na prethodnu. U 2019. sam ostvario prvu pobedu u ‘kraljevskoj klasi’, borio sams e za treću poziciju. Nadam se da ću biti bolji. Svakako, ova sezona će biti iznenađenje za sve. Nismo navikli na tako intenzivan program. Kalendar je sada nabijen, pogotovo poslednji meseci. Moraćemo da budemo i fizički i psihički spremni. Iskreno, jedva čekam.”

Kako sada stoje stvari, prva trka u sezoni bi trebalo da se održi 31. maja u Muđelu.

Izvor: Sportklub.rs

Share