Poznati detalji Dakar relija za 2021. godinu

Poznati detalji Dakar relija za 2021. godinu

Drugu godinu zaredom, Dakar reli će se održati u Saudijskoj Arabiji, a planira se da traje od 3. do 15. januara naredne godine.

Uprkos tome što se ponovo vozi u istoj zemlji, reli će se voziti potpuno novom rutom i trajaće 12 dana. Takmičari će krenuti iz Džede, krećući se na jugoistok, pre nego što naprave krug oko saudijske prestonice Rijada, a zatim će krenuti na sever. Sledi dan odmora koji je planiran za 9. januar. Timovi i vozači će odsesti u Hailu, da bi se potom zaputili na zapad do Crvenog mora. Potom je na programu put ka jugu i povratak u Džedu, gde je cilj.

Nakon nekoliko ozbiljnih padova i smrtnih slučajeva na prošlogodišnjem događaju (Paulo Gonsalveš i Holanđanin Edvin Straver su nastradali nakon udesa), organizatori relija žele da 2021. uđe u istoriju kao jedno od najsigurnijih izdanja kultnog događaja. Tokom trke, svi takmičari na motociklima će biti prinuđeni da nose prsluke sa vazdušnim jastucima, dok će se zvučna upozorenja koristiti kako bi se takmičari obavestili da se približavaju potencijalno opasnim delovima. U ovim tzv „sporim zonama“, brzina kretanja motocikala će biti ograničena na 90 km/h.

Vozači će mape dobijati neposredno pre početka etape (a ne kao do sada, noć pred start). Nedovoljno poznavanje terena bi trebalo da ih natera da opreznije voze. Postoje i neke konkretne promene za motocikle u 2021, a čiji cilj je da uspore vozače i nateraju ih da više vode računa o sebi i svojim mašinama. Organizatori će uvesti ograničenje broja guma koje vozač ima na raspolaganju, što bi trebalo da ih natera da malo više vode računa o pneumaticima.

Motocikli kojima je potrebna druga promena klipa – što je uobičajeno u teškim okruženjima – dobijaće vremensku kaznu. Do sada je samo promena celokupnog agregata povlačila kaznu. Popravka motocikla tokom zaustavljanja za sipanje goriva će takođe biti zabranjena.

Izvor: moto-berza.com