Predstavljena nova KIA X-Ceed u Sarajevu

Predstavljena nova KIA X-Ceed u Sarajevu

Kia XCeed, Novi urbani crossover južnokorejskog proizvođača, predstavljen je bh. medijima na Trebeviću u predivnom kompleksu Hotela Pino. Novi model nastao je u europskom dizajnerskom centru Kia-e u Frankfurtu.

Kao baza za XCeed poslužio je klasični 5-vratni Kia Ceed. Automobili dijele platformu, no predstavnici kompanije ipak napominju da je XCeed neovisno razvijen, odnosno da samo prednja vrata dijeli s Ceedom. Osim agresivnijeg dizajna, crossover se može pohvaliti klirensom od 172-184 mm, što je do 44 mm više u odnosu na 5-vratnog Ceeda.

U ponudi su tri benzinca i dva dizelaša, svi s prisilnim punjenjem. Početak ponude je 3-cilindrični benzinac 1.0 T-GDi (120 KS), slijede 4-cilindraši 1.4 T-GDi (140 KS) i 1.6 T-GDi (204 KS). Paletu turbodizelaša čine dvije verzije motora 1.6 CRDi – 115 ili 136 KS – a u narednoj godini očekuju se i dvije hibridne verzije.

S izuzetkom početnog 1.0 T-GDI, koji je dostupan isključivo u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, ostali motori mogu se spregnuti i sa 7-stepenim automatikom s dvostrukim kvačilom.

Kia XCeed na bh. tržištu startuje po cijeni od 34.990 KM, koliko treba izdvojiti za verziju 1.0 T-GDI LX City. Proizvodi se u Kia-inoj fabrici u Slovačkoj, a kao i ostali europski modeli kompanije dolazi pokriven 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).

Share