Sami perete auto? – Donosimo par savjeta …

Sami perete auto? – Donosimo par savjeta …

Sigurno ste čistili i prali svoj automobil desetine puta, ali vjerovatno ne znate baš za sve “fore”. A možda i do sada nikada niste imali dovoljno vremena da ih primenite.

Ako želite da očuvate svoj četvorotočakaš što je duže moguće i da prilikom prodaje uspete da “izvučete” veću cijenu za njega, onda treba da znate šta treba, a šta ne smete da radite dok ga perete i čistite.

  1. Izbjegavajte “bilo kakvu” krpu

Stare i iskrzane tkanine često se koriste za brisanje automobila, ali su mirkofiber krpe najbolji izbor, jer ne mogu da izgrebu auto i nježno prijanjanju na njegove površine. Mirkofiber krpe treba da koristite i prilikom pranja i prilikom skidanja prljavštine koja je zašla u šupljine i prilikom sušenja.

2. Koristite dve kofe

Ako želite da što duže očuvate farbu svog automobila, morate pažljivo da perete. Kada pokušavate da skinete prljavštinu sa njega, ne treba agresivno da trljate prljavo mjesto. Najbolje je da isprobate metodu dve kofe: jednu kofu napunite pjenom, a drugu čistom vodom. Umočite mikrofiber krpu u prvu i prebrišite auto. U drugu kofu umočite drugu krpu i pokupite zaostalu prljavštinu. Tako ćete smanjiti broj mogućih ogrebotina koje nastaju prilikom pranja.

3. Četkanje i usisavanje

Usisivači ne mogu da izvuku baš sve iz patosnica, zato ih prvo očetkajte da biste “oslobodili” prašinu koja se nakupila u njima, pa ih tek onda usisajte.

4. Izbjegavajte kružne pokrete

Kada pravite kružne pokrete prilikom pranja i ogrebete površinu, to ćete mnogo teže prikriti nego ako budete imali pravolinijske pokrete tokom trljanja, koje je lakše zamaskirati.

5. Zaštitite sjedala

Mnogi ljudi zaboravljaju da treba da budu pažljivi prema sedištima, naročito onima koja su pesvučena kožom. Ona mogu brzo da se oštete, čak i od samog sedanja na njima i ustajanja sa njih, ukoliko se ne održavaju kako treba. U zavisnosti od toga koliko vremena vaš automobil provodi na suncu, morate čistiti sedišta i koristiti ovlaživač za njih, a trebalo bi i da s vremena na vreme na njih nanosite i zaštitu za tkanine.

Izvor: republika.rs

Share