World Car of the Year 2021. je Volkswagen SUV ID.4

World Car of the Year 2021. je Volkswagen SUV ID.4

Volkswagen je peti put na vrhu pobjedničkog postolja na dodjeli nagrade Svjetski automobil godine, ovog puta sa SUV-om postavljenim na modularnoj električnoj platformi (MEB) koji je dobio najviše glasova 93-članog međunarodnog žirija

“Posebno smo zadovoljni što je naš ID.4 proglašen svjetskim automobilom godine!”, rekao je po samom proglašenju Ralf Brandstätter, izvršni direktor Volkswagenovih osobnih automobila. “Ne samo zato što je to jedna od najvažnijih svjetskih nagrada za automobile – već i zato što je žiri također odao priznanje sjajnoj ideji i sjajnom timu. Model za ključna tržišta Europe, Kine i SAD-a nosi našu električnu ofenzivu širom svijeta. Uvjerljiv automobil, sjajna ideja – i nagrada za Svjetski automobil godine? To nam dobro ide!”, dodao je.


Ovogodišnji pobjednik izabran je s početnog popisa od 24 vozila iz cijelog svijeta, zatim s užeg popisa od tri finalista, koji je objavljen 30. ožujka 2021. Tri finalista za 2021. su bili Honda e, Toyota Yaris i Volkswagen ID.4. Vozila koja ispunjavaju uvjete za nagradu Svjetski automobil godine moraju se proizvoditi u količinama od najmanje 10.000 jedinica godišnje, moraju imati cijenu nižu od razine luksuznih automobila na svojim primarnim tržištima i moraju biti u prodaju na najmanje dva ključna tržišta, na najmanje dva odvojena kontinenta između 1. svibnja 2020. i 1. svibnja 2021. godine.

Ovo je peti put da je neki Volkswagen ponio titulu Svjetski automobil godine (WCOTY). Prethodne WCOTY pobjede bile su kako slijedi:
Svjetski automobil godine 2013. – Volkswagen Golf
Svjetski automobil godine 2012. – Volkswagen UP!
Svjetski automobil godine 2010. – Volkswagen Polo
Svjetski automobil godine 2009. – Volkswagen Golf VI

Share