Električni Kia EV9 stiže početkom iduće godine

Električni Kia EV9 stiže početkom iduće godine

Kia je razotkrila nekoliko detalja finalnih intenzivnih testiranja kojima je bio podvrgnut model EV9 prije svjetske premijere zakazane u prvom kvartalu 2023. godine

Dizajniran i konstruisan da preobrazi razred velikih električnih sportskih terenaca
Potpuno električni Kia EV9 postat će perjanica ovog brenda i revolucionirat će segment velikih električnih SUV-ova, a ujedno će ubrzati preobrazbu Kije i potvrditi njenu vodeću ulogu na području održive električne mobilnosti.

Kijin sljedeći električni model SUV EV9 podvrgnut strogim finalnim testovima
Kia EV9 razvijen je za 44 mjeseca kako bi postavio nove standarde na područjima dizajna, performansi, dometa, vozne dinamike, tehnologije i udobnosti, a svaki vidik novog modela je u Kijinom globalnom centru za istraživanja i razvoj (R&D) u Namyangu (J. Koreja) potisnut do krajnjih granica izdržljivosti.

EV9 pomjera granice izdržljivosti na najzahtjevnijim stazama, cestama i terenima
Tokom zadnje faze testiranja je EV9 bespoštedno podvrgnut zahtjevnom programu provjeravanja penjanja uzbrdo s pogonom na četiri točka, vožnje na stazi s grubim terenom i vožnje kroz duboku vodu kako bi EV9 dostigao najveću pouzdanost i u najzahtjevnijim uslovima. Visoka brzina, upravljivost i nisko trenje stavljaju svaki element performansi i ponašanja na cesti EV9 pod najstroži nadzor. Ujedno nemilosrdne kocke po uzoru na belgijske ceste Kijinim inžinjerima omogućavaju podvrgavanje EV9 najstrožijim iskušenjima kako bi testirali udobnost vožnje i kvalitet izrade. Pored test programa u R&D centru u Namyangu i EV9 je bio, kao i svaki model Kije, izložen strogom režimu testiranja na najzahtjevnijim lokacijama širom svijeta.

Kia je lani na sajmu AutoMobility u Los Angelesu premijerno predstavila konceptno vozilo EV9. Serijski model EV9, koji utjelovljava novi dizajnerski jezik brenda (‘Opposites United’), predstavljat će vrhunac onoga što je moguće napraviti sa sportskim terencem. Kia EV9, konstruisan na naprednoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), donosi novu dobu sofisticirane, visokotehnološke i održive mobilnosti.

Lansiranje EV9 predviđeno je u prvom tromjesečju 2023. godine kada će se u električnoj ponudi Kije pridružiti revolucionarnom potpuno električnom modelu EV6, koji je osvojio brojna priznanja, uključujući i najprestižniju titulu Evropski auto 2022. godine.