Cijene vozila pod pritiskom nestašice zaliha i inflacije: Još nije kasno da preduhitrite poskupljenja

Cijene vozila pod pritiskom nestašice zaliha i inflacije: Još nije kasno da preduhitrite poskupljenja

Globalni nedostatak poluprovodnika (čak 80 do 130 komponenti vozila sadrži poluprovodnike) zazvan pandemijom koronavirusa i dalje uzrokuje probleme u globalnoj proizvodnji vozila. Proizvodnja je sve manje u stanju da drži korak sa rastućom potražnjom kupaca za novim modelima koji imaju sve sofisticiraniju elektroniku u kojoj su čipovi ključni.


Zbog šoka u proizvodnji, ove je godine iz svjetskih fabrika izašlo znatno manje novih automobila, a trend nestašice vozila nastaviće se i 2022. Uz manjak ponude predviđa se astronomski rast cijena od 20 do 30%, a dodatni pritisak na cijene predstavlja i očekivana inflacija. To znači da je pravo vrijeme za kupovinu novog automobila upravo sada, kada su vozila sa zaliha na nekim mjestima još uvijek dostupna.


Gdje je na bosanskohercegovačkom tržištu trenutno najbolja ponuda? Za razliku od većine automobilskih kompanija koje gotovo da nemaju automobila za trenutnu isporuku, Kia nudi daleko najviše –u svojim salonima širom BiH nudi zavidnu zalihu od preko 1.200 novih vozila. Ovo je izuzetno bogata ponuda za ove prilike, ali donosi i mnogo više od same količine: široka paleta Kia modela koje možete odvesti po najpovoljnijim akcijskim cijenama.


Veliki izbor nikako nije jedini razlog za kupovinu Kije – tu je i nenadmašni kvalitet kojim Kia vozila već duže vrijeme osvajaju svijet, čemu svjedoče mnogobrojne svjetske nagrade od najvećeg značaja. To nije slučajno, budući da je Kia jedna od tehnološki najnaprednijih marki automobila sa originalnim dizajnom, prvoklasnom izradom koja postavlja nove standarde, najnaprednijom opremom za bezbjednost i udobnost kao i već legendarnom nenadmašnom 7-godišnjom fabričkom garancijom koja važi za kompletno vozilo i još uvijek je najduža u Evropi.


Osim toga, Kia vozila osiguravaju iznimno visoku vrijednost u smislu cijene koju savršeno drže tokom godina korištenja, zahvaljujući neupitnom kvalitetu, dugotrajnojgaranciji i razgranatoj servisnoj mreži.


Na kraju, ali ništa manje važan razlog za kupovinu Kije može biti i sve veća popularnost među domaćim vozačima, za što je zaslužna sve očiglednija izvrsnost vozila ove marke koja je prepoznata i u našoj zemlji. Naime, Kia je u prvih 9 mjeseci ove godine bila četvrta najprodavanija marka automobila u BiH, dok je njen model Sportage ubjedljivo najprodavaniji SUV i sveukupno treći najprodavaniji model motornih vozila u BiH u 2021. godini.