Leclerc najbrži na prvom treningu u Saudijskoj Arabiji

Leclerc najbrži na prvom treningu u Saudijskoj Arabiji

Charles Leclerc vozač Ferrari-a ostvario je najbolje vrijeme na prvom treningu uoči Velike nagrade Saudijske Arabije koja će se voziti u nedjelju. Najbolji krug s vremenom 1:30.772, što je za 0.116 stotinki bilo bolje od vozača Red Bulla i aktuelnog prvaka Formule 1 Max Verstappena.

Na prvom treningu treći najbolji rezultat je ostvario vozač Alfa Romea Bottas, dok je četvrto najbolje vrijeme imao Sainz iz Ferrarija. Vozač Mercedesa Lewis Hamilton jedini je započeo trening na soft gumama dok su ostale ekipe pretežno isprobavale medium i hard gume, a na kraju je Britanac imao deveto najbolje vrijeme (1:32.364).

Drugi vozač Mercedesa Russell zauzeo je tek 15. poziciju s vremenom 1:32.839.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Saudijske Arabije održat će se sutra (subota), dok je utrka na rasporedu u nedjelju.

Staza Jeddah Corniche Circuit je staza u F1 kalendaru od 2021. i dizajnirana je da bude najbrža ulična staza u historiji ovoga sporta, a smještena je u regiji Corniche, 30 km dugom obalnom području drevnoga arapskoga grada Džede.

Dizajnirala ju je kompanija Tilke, koju je utemeljio poznati dizajner F1 staza Herman Tilke, a koja je koristila satelitske snimke kako bi razmotrili koje bi dijelove mogli koristiti za novu, izuzetno brzu stazu.

Staza je druga najduža u kalendaru (6.174 m) iza Spa Francorchampsa (7.004 m), a prema simulacijama bi trebala biti druga najbrža staza (prosjek oko 252 km/h), sporija tek od najbrže staze u kalendaru Monze i brža od izuzetno brzoga Silverstonea

Izuzetno brza staza sastoji se od 27 zavoja, najviše od svih staza u kalendaru, i čak tri DRS zone koje bi trebale olakšati pretjecanja, a jedan od najzahtjevnijih zavoja je zavoj broj 13, dugi lijevi zavoj nagnut pod ugolom od 12 stepenikoji će jako opteretiti desne gume.