Kia u prvoj polovini 2025. godine pokreće proizvodnju električnih vozila u SAD

Kia u prvoj polovini 2025. godine pokreće proizvodnju električnih vozila u SAD

Na nedavnoj svečanosti povodom početka izgradnje fabrike Hyundai Motor Group Metaplant (HMGMA) su iz korporacije Kia potvrdili kako je početak proizvodnje električnih vozila Kia predviđen u prvoj polovini 2025. godine, u namjenskom pogonu za proizvodnju električnih vozila (EV) i baterija u Savannahu (Georgia).

Kia je u SAD od 2009. godine proizvela više od 3,8 miliona vozila
Korporacija Kia, koja predstavlja najdinamičniji dio petog najvećeg proizvođača automobila na svijetu, 2006. godine realizovala je jednu od najvećih stranih investicija u historiji američke savezne države Georgia. Zahvaljujući tom najsavremenijem proizvodnom pogonu u West Pointu tamo proizvedena vozila predstavljaju skoro 40 posto ukupne prodaje Kije u SAD.

Kia u SAD proizvodi modele SUV-ove Telluride, Sorento i Sportage te limuzinu K5
U fabrici Kia Georgia inače sastavljaju sportske terence Telluride, Sorento i Sportage te limuzinu K5, a čak 90 posto tih vozila proda se na američkom tržištu na kojem je 750 prodajnih zastupnika za vozila Kia.

Nova fabrika će zapošljavati više od 8.100 ljudi
Nova fabrika bi u narednim godinama trebala zapošljavati  više od 8.100 ljudi, jer u grupaciji koju pored Kije i Hyundaija čini i treća sestrinska marka Genesis, žele uspostaviti stabilan lanac opskrbe za baterije i druge komponente za električna vozila u SAD.