Nova komanda AT mjenjača za Peugeote 208 i 2008 

Nova komanda AT mjenjača za Peugeote 208 i 2008 

Popularni Peugeotovi superminiji sada su opremljeni novim, elegantnijim i ergonomičnijim automatskim upravljanjem mjenjačem. Nova komanda AT mjenjača za 208 i 2008, dosadašnju malenu polugu, zamijenila je novom kontrolom koja je neprimjetno integrirana u središnju konzolu.

Ova nova kontrola mjenjača nalazi se u potpuno električnim e-208 i e-2008 te benzinskim i dizelskim verzijama s automatskim mjenjačem. S učinkovitim i modernim dizajnom, nova kontrola mjenjača oslobađa prostor na središnjoj konzoli. Integracija je savršeno prilagođena okruženju 3D i-Cockpita, koji je dizajniran da ponudi spoj tehnologije i ergonomije.

Time je dosadašnja, ne možemo reći da nije bila moderna i elegantna, polugica s funkcijom “by wire” otišla u povijest. Novi prekidač kombinira satenski krom, “piano” crnu boju i karbonski izgled za oslonac za zapešće. Cilj je već vizualno pokazati da je riječ o kvalitetnom premium proizvodu.

Ova nova kontrola omogućuje odabir različitih načina rada, unazad (R), neutralnog (N) i vožnje (D). Dvije zasebne tipke dovršavaju funkcije: Parkiraj (P), a za motore s unutarnjim izgaranjem, pritiskom na tipku Manual (M) može se ručno mijenjati brzine pomoću polugica koje se nalaze iza upravljača. Za električne motore, tipka kočnice (B) zamjenjuje tipku (M) i aktivira regenerativno kočenje koje povećava povrat energije tijekom usporavanja.

Pored toga, način rada kočnice (B) ostaje aktivan čak i nakon pritiska na ručicu (bez zaustavljanja motora): više ga nema potrebe ponovno uključivati ​​tijekom ponovnog pokretanja jer ostaje aktivan u postavkama vozila. Sve verzije 208 i 2008 opremljene ovom novom kontrolom serijski imaju električno upravljanu parkirnu kočnicu.

Piše: Mato Pavličević