Novi Kia Sportage osvojio pet zvjezdica na Euro NCAP testovima

Novi Kia Sportage osvojio pet zvjezdica na Euro NCAP testovima

Potpuno novi Kia Sportage je dobio najvišu ocjenu pet zvjezdica Euro NCAP, vodećeg evropskog nezavisnog programa ocjenjivanja sigurnosti kod sudara. Sportage se na simulacijama sudara maksimalno iskazao I dokazao izuzetne osobine svoje aktivne i pasivne sigurnosti.

Izuzetni rezultati: 87% bodova za zaštitu odraslih i 86% za zaštitu djece
Kia Sportage su ocjenjivali u kategorijama zaštite odraslih putnika, zaštite djece, sigurnosne asistencije i zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju. Kod zaštite odraslih putnika je Sportage dostigao impresivnih 87%, a Euro NCAP je posebno pohvalio da je putnički prostor ostao stabilan kod čeonog sudara. Izvjestili su o dobroj zaštiti koljena i bedara kako vozača tako i suvozača, bez obzira na veličinu putnika ili položaj sjedenja. Kod testova zaštite djece je Sportage dostigao 86%, jer je smanjio uticaj udarca na sve kritične dijelove tijela kod test lutki koje predstavljaju djecu od šest i deset godina.

Sportagevi sigurnosni sistemi asistencije osvojili su 72 posto od svih mogućih bodova. Pritom je Euro NCAP ispostavio učinkovitost sistema asistencije za prepoznavanje ograničenja brzine (ISLA) i sistema za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) koji djeluju pomoću kamere namještene na vjetrobranskom staklu. Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEB) doprinijeo je za 66 posto svih mogućih bodova kod zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju pri čemu su posebno spomenuli sistem za prepoznavanje biciklista.

Sigurnost pete generacije SUV-a poboljšana s Kijinom novom platformom N3, zbirom sigurnosnih tehnologija i naprednih sistema asistencije
Ključnu ulogu u odličnom rezultatu na testu odigrala je nova platforma N3 koja zahvaljujući novoj strukturi (‘multi-load path’) nadzire kako auto apsorbira energiju sudara te posljedično smanjuje zadiranje u putničku kabinu. Zaštita putnika dodatno je poboljšana pomoću nove ojačane i lake konstrukcije karoserije s velikom torzionom krutošću.

Novi model dobio višestepeni kočioni sistem i središnji bočni zračni jastuk
Novi model uvodi višestepeni kočioni sistem (MCB) i središnji bočni zračni jastuk čime je u vozilu sada ukupno sedam zračnih jastuka. Sportage je opremljen i različitim pasivnim i aktivnim sigurnosnim sistemima te tehnologijama DriveWise koje sadrže Kijin najnoviji paket naprednih sistema asistencija za pomoć vozačima (ADAS) zbog čega je jedan od najsigurnijih sportskih terenaca u svom razredu. U slučaju sudara ili na zahtjev korisnika sistem eCall u vozilu hitnim pozivom automatski obavještava centar za hitne slučajeve o lokaciji vozila za što brže spašavanje.

Zahvaljujući elegantnoj i ujedno mišićavoj konstrukciji  te inžinjeringu fokusiranom na Evropu peta generacija Sportaga je od početka prodaje do danas polučila veliki uspjeh – prodaja je ove godine već premašila 60.000 primjeraka. Plug-in hibridna izvedba (PHEV, Plug-in Hybrid) sa svojom izuzetnom kombinacijom električne mobilnosti, praktičnosti i udobnosti predstavlja čak 27% ukupne prodaje zbog čega Sportage odskače u segmentu elektrifikovanih sportskih terenaca.