Novi MINI Cooper, više tehnologije i poboljšan izgled

Novi MINI Cooper, više tehnologije i poboljšan izgled

Engleska kompanija MINI predstavila je redizajniranu verziju svog najpoznatijeg modela – Cooper. Ova facelift verzija obuhvata modele hatchback, Cabrio i električni Cooper, koji su dobili promjenjen izgled i novu tehnologiju.

Najveća promjena je sa prednje strane koja obuhvata veću rešetku hladnjaka, kao i dvobojnu karoseriju. Pored ovih promjena izmjene su doživjeli i usisnici za zrak, prednja svjetla koja su sad nešto niže pozicionirana, dok unutrašnjost istih više nije u hromu nego crne boje. Ovaj put kupci mogu izabrati tri boje vozila; Rooftop (siva), Island (plava) i Zesty (žuta).

Unutrašnjost također dolazi sa promjenama, a prvo što se vidi, jeste novi 8,8-inčni display koji je osjetljiv na dodir, a kao sa vanjske strane nema više hroma tako nema ni u unutrašnjosti pa su detalji svi u crnoj boji.

Što se tiče agregata u ponudi su 3 verzije. Najslabija u modelu MINI One sa 1,6 trocilindričnim turbobenzin agregatom koji razvija 102 KS, dok isti taj u modelu Cooper razvija 136 KS . Za one koji žele malo više zadovoljstava u vožnji tu je i 2,0 četverocilindrični motor koji isporučuje 178 KS u modelu Cooperu S, a 234 KS je rezervisana za vrh ponude, odnosno John Cooper Works modele.

MINI Electric je ostao sa istim električnim motorm od 184 KS i baterijom od 32,6 kWh. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,3 sekunde, a domet iznosi i 235 km, što je sasvim dovoljno za gradske uslove. Jako zanimljiva stvar jeste da novi Cooper dolazi sa prilagodljivim ovjesom, koji je prvi put dostupan za MINI vozila. Sistem konstantno prati i prilagođava ovjes uvjetima na cesti, a iz MINI-ja kako uvjek kažu ovaj sistem još bolje pruža osjećaj vožnje kartinga.

Kupcni mogu izabrati tri nivoa opreme a to su: Classic, Sport ili Exclusive.