Budućnost gradske dostave: Električni Opel Rocks-e Kargo

Budućnost gradske dostave: Električni Opel Rocks-e Kargo

Opel proširuje paletu modela svog lakog električnog vozila Rocks-e, s novom dostavnom verzijom. Kraći je od Smarta Fortwo, a u odnosu na standardni model umjesto suvozačkog sjedala ima teretni prostor od 400 litara.

Rocks-e Kargovće u početku biti dostupan za narudžbu u Njemačkoj i Nizozemskoj, kasnije ove godine, a planira se da zatim uslijede i dodatna tržišta Europe. Dugačak samo 2,41 metar, širok 1,39 m i visok 1,52 m, ovaj četverocikl sa svojim krugom okretanja od samo 7,20 m, može manevrirati i najužim uličicama. Ono što je njegov glavni adut je vrlo fleksibilni prtljažnik od čak 400 litara.

Umjesto suvozačkog sjedala, ima modularni prtljažni prostor koji je od vozačeve kabine odvojen pomičnom okomitom pregradom koja se može položiti, te time postaje podloga za laptop ili radni stol. Teretni prostor omogućuje ukrcaj predmeta dužine do 1,20 m. uz nosivost od 140 kg.

Ipak, vozač i dalje uživa u istoj prostranost i udobnosti u vožnji kao u putničkoj verziji. Kao i u putničkoj verziji je i električni motor koji razvija 6 kW/8 KS kontinuirane snage, s maksimalnom izlaznom snagom od 9 kW/12 KS, npr. za ubrzanje. Baterija od 5,5 kWh može se u potpunosti napuniti za oko četiri sata putem AC kućne utičnice. Domet je do 75 kilometara (WLTP).

To ga, uz pristup centrima gradova iz kojih su vozila na fosilna goriva protjerana, čini idealnim za dostavu robe kao što su paketi, pizza ili lijekovi. Rocks-e Kargo ima dvobojni izgled, kao i novo lice marke Opel Vizor. LED prednja svjetla i LED žmigavci su standardna oprema. Očekuje se da će koštati oko 7.500 eura.

Piše: Mato Pavličević