Run-flat gume: Da ili ne ?

Run-flat gume: Da ili ne ?

Ideja iz run-flat guma je odlična: nakon puknuća/bušenja gume moguće je voziti još 80-ak kilometara, ali pravo pitanje je: Run-flat gume: Da ili ne i kako se ponašaju u stvarnom svijetu?

Prije nekog vremena imao sam dogovoren sastanak s poslovnim partnerom iz drugog grada. Otprilike sat vremena prije početka sastanka javio mi se da mi kaže da će kasniti jer ima problema s automobilom – gumi-defekt. Tako se jutarnji sastanak pretvorio u kasnoposlijepodnevni, i dok smo stajali ispred tvrtke pitao sam ga kakve su mu to gume, a on je samo tužno rekao: “Run-flat”. Nakon toga je počela žalopojka o tome koliko su koštale te gume, kako – očigledno – ne funkcioniraju kako su zamišljene i kako je imao problem naći vulkanizera koji će mu pokrpati tu gumu.

U studiji koju je napravio J.D. Power stoji da su korisnici run-flat guma nezadovoljni od korisnika “običnih” guma i da su češće mijenjali gume u prve dvije godine korištenja od korisnika koji su ostali pri klasičnim gumama. U postotcima izraženo: 10% vlasnika run-flat guma je prve godine mjenjalo guma naspram 7% vlasnika klasičnih guma, dok je u drugoj godini taj sraz povećan: 27% run-flat guma naprema 16% klasičnih guma.


Ravnatelj u J.D. Poweru Brent Gruber kaže: “Krucijalno je da proizvođači automobila i pneumatika obrate pažnju na vozne karakteristike i pitanje trajanja guma. Korisni očekuju da run-flat guma neće biti lošija u smislu trajnosti i mogućnosti tihe i ugodne vožnje.”

Gdje je problem? Run-flat gume da bi održale svoj oblik nakon puknuća moraju biti kruće od klasičnih guma: kruća guma znači tvrđu vožnju i veću buku. I ne samo to – run-flat gume su teže, što znači da se brže troše nego klasične gume, a masa ima utjecaj i na potrošnju goriva.
Uz sve to, iskustva vlasnika nisu jednostavna. Kao i moj poslovni partner i drugi vlasnici nailaze na iste probleme: da bi se zakrpala run-flat guma vulkanizeri moraju biti opremljeni specijalnim alatima koje svi nemaju. Ako se guma ne može zakrpati – potrebno je kupiti novu. To opet dovodi do novog problema – u prosjeku run-flat guma košta 33% više od klasične gume u istoj klasi. Također treba imati na umu da ne traju jednako dugo.

Ključ, dizalica i rezervna guma su još uvijek - zakon!

Izvor: www.automobili.hr