Škoda predstavila Enyaq iV u Bosni i Hercegovini

Škoda predstavila Enyaq iV u Bosni i Hercegovini

Danas u Sarajevu predstavljen je potpuno električni model Škoda Enyaq iV. Premijera rezervisana za novinare i prvo upoznavanje sa ovim modelom održana je u ugodnom ambijentu Hotela Austria na Ilidži.

U predstavljanju svog prvog potpuno električnog SUV-a, češki proizvođač automobila napravio je najveći korak do sada u svojoj strategiji elektromobilnosti. Novi ENYAQ iV je prva Škoda koja je bazirana na modularnoj MEB platformi za električni automobil Volkswagen Grupe. Proizvodi se u glavnoj Škodinoj fabrici u Mladoj Boleslavi, što ga čini jedinim modelom baziranim na MEB-u u Evropi koji se proizvodi izvan Njemačke.

Novi Škoda Enyaq iV u potpunosti iskorištava tehničke mogućnosti i fleksibilnost koje nudi MEB modularna platforma za električni automobil. Baterija – koja je postavljena u podu – dostupna je u tri veličine, a jedan ili dva elektromotora pružaju izlaznu snagu između 109 kW i 220 kW. U zavisnosti od modela, snaga se prenosi na zadnji ili na sva četiri točka, a domet je veći od 520 km u WLTP ciklusu.

Nudeći tri veličine baterija i pet različitih varijanti snage, Škoda Enyaq iV čini vožnju održivom i zabavnom. Pored onog na zadnjoj osovini, dva najsnažnija modela opremljena su i drugim elektromotorom na prednjoj osovini koji prenosi obrtni moment ovog SUV-a od 425 odnosno 460 Nm na cestu preko sva četiri točka.

Početni model Škoda Enyaq 50 iV opremljen je stražnjim motorom od 109 kW i pogonom na stražnje točkove, dok je njegov maksimalni obrtni moment 220 Nm. Baterija u ovom modelu ima bruto kapacitet od 55 kWh te domet do 340 km. Opremljen baterijom od 62 kWh, snažniji Enyaq 60 iV od 132 kW može preći do 390 km, dok je njegov maksimalni obrtni moment je 310 Nm.

Još snažniji Enyaq 80 iV ima snagu od 150 kW, obrtni moment do 310 Nm i domet od 510 km u WLTP ciklusu, što je najveći maksimalni domet. Baterija od 82 kWh se također koristi u dvije varijante s pogonom na sve točkove – u kombinaciji s drugim elektromotorom na prednjoj osovini, pa tako Enyaq 80x iV proizvodi 195 kW, dok će biti dostupan i sportski Enyaq RS iV sa čak isporučuje 225 kW. Oba ova modela imaju domet od 460 km.