Šta nas očekuje iz Honde u budućnosti

Šta nas očekuje iz Honde u budućnosti

Hondaje ovog vikendana Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavila dva radikalna potpuno električna konceptna automobila. Kao dio tzv. Hondine nove 0 serije, dva modela se jednostavno nazivaju Saloon i Space-hub.


Limuzina je elegantna, sportska dvovratna sa jasnim fokusom na vozača. Ovaj model bit će vodeći automobil serije 0, za koji Honda tvrdi da teži “krajnjem užitku vožnje”. Iznutra i izvana koriste se održivi materijali, a proizvođač inzistira na tome da je automobil “prostraniji nego što ljudi mogu zamisliti” – usprkos zakrivljenom obliku.

Space-hub je kutijasto, uspravnije vozilo sa interijerom poput salona. Honda ističe “izvrsnu vidljivost” s “fleksibilnim prostorom koji se odmah prilagođava onome što korisnici žele učiniti”. Naziv “hub” je referenca na kabinu, koja očito “povezuje ljude sa ljudima i ljude sa društvom, stvarajući međusobnu rezonancu”.
Honda ima za cilj da sva vozila koja proizvodi imaju nultu emisiju, bilo s baterijom ili pogonom na gorive ćelije, do 2040. godine, a kompanija je “odlučna” postići nulti utjecaj na okoliš “tokom životnog ciklusa vozila”. Također teži nultom broju smrtnih slučajeva koji uključuju njegove modele automobila i bicikala do 2050.