Test: Chery FX 1.6 T-GDI 7DCT

Kad već idemo redom, počeli smo od najmanjeg sa oznakom FX. Ovaj krosover je usmjeren ka mlađim urbanim vozačima koji su u stalnoj potrazi za vizuelno dopadljivim automobilima. Da, nema više “copy-paste” načina rada po kojem su Kinezi bili poznati. Sve je novo, originalno i savremeno, sa naprednom tehnologijom i inovativnim rešenjima. Kineski proizvođači idu dužim putem koji su, prije njih, već prošli Japanci i Korejci – polako i bez skrivanja karata. Upravo se u tu priču uklapa avangardni FX koji kao magnet privlači na prvi pogled. 

DSC05849
DSC05853
DSC05855
DSC05861
DSC05848
DSC05851
DSC05857
DSC05830
DSC05832
DSC05834
DSC05838
DSC05841
DSC05842
DSC05845
DSC05847
DSC05864
previous arrow
next arrow

Dizajneri su uradili sve kako bi se FX razlikova u sveti manje-više identičnih automobila. Prednja maska je masivna i trodimenzionalna, iznad su smeštena tanka dnevna svetla, a sportsku siluetu naglašava opadajuća linija krova u uvek popularnom kupe stilu. Vizuelni efekat pojačavaju detalji od imitacije karbona. Sve je tu, da tako kažemo, samo na malo drugačiji način. Ista priča se nastavlja u kabini koja nema dodirnih tačaka sa prethodnim modelima kineskih proizvođača. Enterijer je kvalitetan i moderno dizajniran, sa dosta pažnje posvećene detaljima. 

Pređite rukom preko plastike i verujte nam da se nećete razočarati. Ispred vozača je digitalna instrument tabla od 10,25 inča, koliko ima i centralni displej osetljiv na dodir. Ekrani visoke rezolucije su povezani u jednu cjelinu. Između vozača i suvozača se nalazi prostor na kojem bežično možete da punite mobilni telefon, a sistemima možete da upravljate i glasom – potrebno je samo da kažete “Hey, Chery”. Za vrhunski ugođaj tu su “Soni” audio sistem sa osam zvučnika, ambijentalno osvetljenje… “Čeri FX” je i prilično prostoran za krosover dužine 4,4 metara. 

Napred je obilje prostora, dok pozadi linija krova diktira visinu putnika. Sve u svemu, sasvim je dovoljno mijesta za četvoročlanu porodicu. Zapremina prtljažnika je prosječnih 380 litara i morate da pazite šta ćete i koliko da ponesete sa sobom. Kineski brend, za sada, nudi samo jedan motor, reč je o 4-cilindričnom turbo benzinskom agregatu (1.598 kubika) sa 186 KS. Uparen je sa sedmostepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom koji snagu i obrtni moment (273 Nm) brzo i bez trzaja šalje na prednju osovinu. Pogona na sve točkove nema, ali tu su tri režima vožnje: “normal”, “eko” i “sport”. 

FX izgleda dinamični, a tako se i vozi. Naravno, nemojte da očekujete čudo od 186 “konja”, ali krosover lako do “stotke” povuče za manje od osam sekundi. Čvrsto je postavlje na točkove i možete slobodno da ga testirate u bržim krivinama. Dobar utisak je ostavio i upravljač, dok visoku ocenu zaslužuje fantastična zvučna izolacija. Savremeni sistemi bezbijednosti putnika i svih učesnika u saobraćaju se podrazumjevaju.