Za Toyota Aygo otvorene online rezervacije

Za Toyota Aygo otvorene online rezervacije

Novi, kompaktni Toyotin gradski crossover A segmenta osmišljen je prema nalogu predsjednik Toyote, Akia Toyode, kojeg je izdao 2017. i prema kojemu “nema više dosadnih automobila”. Putem ekskluzivnih online rezervacija je dostupna ograničena serija Aygo X Cardamom.

Najnoviji Toyotin model ima za cilj unijeti svježinu i novi polet u A segment koji gotovo svakog tjedna gubi jednog svog predstavnika. Visoki troškovi proizvodnje, obveza ugradnje sve sile skupih sustava, te male marže, srušili su klasu i pogurali kupce prema B segmentu. Pošto su mali crossoveri danas u modi, a Toyota je kupnjom zajedničke tvornice u Češkoj od Stellantisa očito uspjela proizvodnju pogurati prema pozitivnoj bilanci, čak je logično da u trećem izdanju popularni Aygo postane crossover.

Nadahnut je suvremenim gradskim životom te dizajniran za Europu gdje će se samo i proizvoditi. To je mali ali atraktivni crossover s dvobojnom karoserijom i odlikama kompaktnog gradskog automobila. Povišeni položaj vozača postavlja u istu razinu s gradskim prometom, pružajući odličnu preglednost. Uskoro ovaj mališan stiže i u Toyotine salone kod nas, a već je dostupan putem ekskluzivnih online rezervacija.

Konkretno, riječ je o ograničenoj seriji Toyota Aygo X Cardamom, modelu nadahnutom začinom kardamom koji svojim bojama daje dojam stila i elegancije, pružajući finu iestetiku uz efekt zelene boje. Dodatno je “začinjen” vanjskim ukrasnim mat naglascima u narančastoj boji Mandarina, te vozi na mat crnim 18” aluminijskim naplatcima. Tema Mandarina se prenosi i u unutrašnjost gdje se ukrasni detalji nalaze na ručici mjenjača i prednjoj konzoli.  Ima i vrhunski JBL audio sustav skrojen prema karakteristikama automobila.

Čine ga s dva 25 milimetarska visokotonca, dva zvučnika od 150 mm punog raspona u vratima, pojačalo snage 300 W i subwoofer promjera 200mm u prtljažnom prostoru. Sve zajedno daje snažan bas, dinamični zvučni odziv i jasnu i široku zvučnu kulisu. No, isto tako smanjuje već neveliki prtljažnik od 231 litre.

Opremljen je sustavom Toyota Smart Connect, a uz pomoć aplikacije za pametni telefon MyT mogu se pratiti različiti podaci o vozilu, kao što su analiza vožnje, razina goriva, upozorenja i praćenje kretanja. Pored toga, nudi i napredne sustave sigurnosti i pomoći vozaču Toyota T-Mate. Postavljen je na platformu GA-B Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota Global New Architecture – TNGA), koja je prvi put korištena za novi Yaris, te nedavno i za Yaris Cross.

U ponudi je samo jedan motor, iz vitrine majstora za trocilindraše, Daihatsua; atmosferski benzinski 1.0 VVT-i sa 72 KS i 93 Nm. Snaga se prenosi na prednje kotače putem ručnog 6-stupanjskog mjenjača; za ubrzanje do “stotke” treba mu 15,6 sekundi, dok je krajnja brzina 158 km/h. Deklarirana prosječna potrošnja je 4,7 l/100 km, a emisija CO2 107 g/km.

Piše: Mato Pavličević