26. juna stiže nova Toyota C-HR

26. juna stiže nova Toyota C-HR

Krajem prošle godine su iz Toyote potvrdili da će model C-HR dobiti drugu generaciju, koja je najavljena konceptom Prologue. Mali zabavni subkompaktni crossover je u proteklom periodu viđan na testiranju u formi kamufliranog prototipa, a sada smo dobili prvi uvid u produkcijsku verziju. Toyota je objavila teaser koji otkriva stražnja svjetla s tri paralelne linije s obje strane, koje dolaze s bokova osvijetljenog naziva modela.

Da li to znači da je tradicionalni Toyotin logotip uklonjen s vrata prtljažnika, teško je reći, posebno jer je prototip viđen na testiranju na Nurburgringu sadržavao znak japanskog proizvođača, kao i natpis desno od registarske oznake.

Konceptom Prologue je Toyota nagovijestila da je crossover iz B segmenta potpuno redizajnirao evropski tim u južnoj Francuskoj.

Dosad je otkriveno nekoliko detalja, poznato je da C-HR ima nešto kraće vješanje, ali da je nešto prostraniji u unutrašnjosti, što može značiti samo da je međuosovinsko rastojanje veće nego ranije. Mali crossover ima ručke koje su “stopljene” karoserijom u svrhu aerodinamičnosti. Toyotina takozvana Hammerhead prednja maska je inspirisana novijim modelima, no “mlađa” je i bolje odgovara ciljnoj grupi kupaca.

Novi C-HR će ponuditi i još jedan novitet, a to je plug-in hibridna verzija. PHEV će koristiti baterije proizvedene u Evropi te će se prodavati u standradni samopuneći hibrid.

Ovaj model će iti dostuoan uz druge Toyotine crossovere, a to su Yaris Cross i manji Aygo X, hatchback robusnog izgleda.

Premijera Toyote C-HR zakazana je za 26. juni, dok prodaja u Evropi počinje prije kraja godine.