Cupra Fromentor VZ5  dobio 2.5 “petak” iz Audia sa 390 KS

Cupra Fromentor VZ5 dobio 2.5 “petak” iz Audia sa 390 KS

Cupra je proslavila svoju treću godišnjicu predstavljanjem modela Formentor VZ5, novog SUV modela s fenomenalnim performansama.

Također, na svjetskoj premijeri koja je upriličena online, dobili smo uvid i u budućnost španjolske marke koja će se osim na klasične modele visokih performansi oslanjati i na električne modele poput Cupre Born s performansama kako za cestu tako i za trkališta.

Na predstavljanju su iz Cupre istaknuli svoje velike planove za budućnost i jasnu sliku razvoja marke u što se odlično uklapa novi Formentor VZ5 koji će kao najsnažniji model do sada biti izrađen u ograničenoj seriji od samo 7 tisuća primjeraka.

image

Formentor VZ5 pokreće 2,5-litreni petcilindarski turbo benzinac koji je razvio Audi Sport odjel za model Audi RS Q3, a postiže 390 KS i 480 Nm i dolazi u kombinaciji sa 7-brzinskim mjenjačem s dvije spojke dok se snaga šalje na sve kotače.

Premda su u Volkswagenu za svoj Golf R željeli upravo taj petcilindarski stroj nisu ga dobili jer ga je Audi namijenio najsnažnijoj Cupri Formentor VZ5 kako bi model dobio na ekskluzivnosti.

image

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 4,2 sekunde što je za 0,3 sekunde bolje od Audija RS Q3 bez obzira na 10 KS manje, dok je najveća brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Pored novog pogonskog sklopa, Formentor VZ5 ima još sportskije podešen ovjes niži za 10 mm i nadograđene kočnice Akebono sa šesteroklipnim prednjim čeljustima (tu je i mogućnost podešavanja prilagodljivog DCC podvozja u 15 razina tvrdoće).

image

Ekskluzivni Formentor vozi na 20-inčnim kotačima koji su ekskluzivni za ovaj model, a pritom je i vanjski izgled još agresivnije oblikovan. U oči najviše upada stražnji difuzor s detaljima od lakog karbona s dva puta po dva završetka ispuha.

image

U unutrašnjosti caruju dva školjkasta sportska sjedala, ekskluzivne presvlake i nova grafika instrumenata digitalne instrumentne ploče. Cupra Formentor VZ5 do sada je najsnažnija Cupra u ponudi…