Cupra stigla zvanično u BiH

Cupra stigla zvanično u BiH

Kompanija Porsche BH je večeras u krugu predstavnika media, VIP gostiju, prijatelja kompanije  ….  BE THE IMPULSE eventom predstavila .Nakon dugog iščekivanja, prestižna marka je sada zvanično dostupna i BH kupcima koji sada iz prve ruke mogu vidjeti šta nudi ovaj proizvođač.

CUPRA je nekonvencionalan brend namijenjen prije svega različitim pokretačima promjena koji spaja emocije, elektrifikaciju i performanse kako bi inspirisao Svijet. Sve je počelo 2018. godine, od strane nekolicine vizionara sa željom da izazovu status quo te ponovo osmisle savremeni sportski stil.

Prvo vozilo koje je utjelovilo ambiciju i karakter brenda koji izaziva okolinu bila je CUPRA Ateca. Jedinstven model u svom segmentu. Dvije godine kasnije, brend je lansirao kralja lavova, CUPRA Leon. Bio je to prvi model marke sa širokim spektrom snažnih motora i prvi elektrificirani model CUPRA, zahvaljujući plug-in hibridnom motoru visokih performansi.

Nakon toga uslijedio je prvi samostalni model, CUPRA Formentor. Formentor je prvi model u istoriji ekskluzivno dizajniran i proizveden za marku CUPRA, a koji je već izazvao veliki interes i postigao ogroman uspjeh i sada je ovaj crossover SUV najprodavaniji model kompanije. Pravi je magnet za nove kupce koji su u potrazi za ekskluzivnošću, inovativnošću te intuitivnim i dinamičnim doživljajem vožnje. CUPRA Formentor objedinjuje prednosti vozila s vrhunskim performansama i kvalitete SUV vozila i sreman je razmaziti i najzahtjevnije vozače. Ovaj vrhunski sportski crossover dostupan je s bogatom ponudom od sjajnih pet pogonskih verzija, od osnovne izvedbe 1.5 TSI od 150 KS do najmoćnijeg Formentora VZ5 od čak 390 KS.

CUPRA dokazuje da su elektrifikacija i sportski duh savršeni spoj, te 2022. proširuje svoj asortiman sa CUPRA Born modelom, prvim 100% električnim vozilom marke, modelima s različitim kapacitetima baterija, kao i snažnijom e-Boost verzijom.

Plug-in hibridna tehnologija je pokazala da je elektrifikacija dio CUPRA-inog DNK, a raspon vozila koja imaju koristi od ove tehnologije je narastao kako bi obuhvatio veliki dio asortimana brenda. Ali CUPRA ide dalje. Do 2024. asortiman plug-in hibridnih modela uključivat će još više opcija i veći doseg. Timu se pridružuje CUPRA Terramar, sportski SUV koji odaje počast Terramaru, oblast Sitges, kombinujući smjele proporcije sa upečatljivim dizajnom. Ovaj emotivni, sportski i elektrificirani SUV odvesti će kompaniju na luksuzno tržište i to na ključno mjesto SUV segmenta, segmenta koji se najbrže razvija u Evropi. Proizvodit će se u Mađarskoj, u Audijevoj fabrici u Györu. CUPRA Terramar će biti dostupan sa verzijama motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, kao i sa novom generacijom plug-in hibridnih pogonskih sklopova koji isporučuju oko 100 km u potpuno električnom načinu rada.

CUPRA Tavascan, drugi potpuno električni CUPRA model kao sljedeća faza putovanja, stići će na tržište 2024. godine, nakon čega slijedi prvi gradski električni automobil marke, inspirisan konceptom CUPRA UrbanRebel. Vozilo koje je razvijeno za buntovniji električni svijet stiže 2025. godine.  „UrbanRebel” je više od automobila za CUPRU. Ovo je model koji za cilj ima demokratizaciju električne mobilnosti. Dokaz da električni automobili ne moraju biti dosadni, već da mogu biti seksi, zabavni za vožnju i istovremeno pristupačani. 

Sada CUPRA gleda u budućnost sa novim herojima za novu eru.

Ali vozila su samo dio priče.

Jedan od ključnih elemenata uspjeha CUPRA marke je CUPRA Tribe.

„CUPRA tribe iz dana u dan oblikuje suštinu našeg brenda: energičan stav, buntovni duh i nekonvencionalan način razmišljanja“, rekao je Antonino Labate, direktor strategije, poslovnog razvoja i operacija u CUPRA-i.

CUPRA je osvojila prvenstvo PURE ETCR električnih touring automobila 2021. godine i nastavlja da učestvuje u Extreme E, off-road takmičenju električnih SUV vozila. Brend je službeni partner FC Barcelone u automobilizmu i mobilnosti, premium sponzor World Padel Toura i službeni sponzor eSports Cluba Finetwork KOI.

U saradnji sa brendovima kao što su Primavera Sound i De Antonio Yachts, stvoren je CUPRA lifestyle univerzum. CUPRA tribe je sastavljeno od tima ambasadora koji žele biti pokretačka snaga promjena. Među njegovim članovima su i njemački golman Marc Ter Stegen, zatim dobitnica zlatne lopte i najbolji FIFA-in nogometaš Alexia Putellas  i osvajači zlatne olimpijske medalje Adam Peaty, Melvin Richardson i Saúl Craviotto.

„Znamo tačno gdje želimo da idemo i obećavam vam će biti interesantno. Svaki pojedinačni model koji ćemo predstaviti na tržištu bit će korak naprijed na našem putu.” rekao je Wayne Griffiths.

“Ostaćemo vjerni sebi i biti autentični, to je duh CUPRA energije. Uradićemo ovo na CUPRA način, kao i uvjek. Budućnost je električna. Budućnost je CUPRA.”