Ferrari 812 sa tijelom od karbonskih vlakana

Ferrari 812 sa tijelom od karbonskih vlakana

Dok smo strpljivo čekali da 812 “GTO” izađe na svoj dugo očekivani “izlet”, Ferrari nas je iznenadio jednokratnom kreacijom koja se temelji na Superfastu. Govoreći o jedinstvenim verzijama, tuneri u Novitecu imali su nešto posebno na umu, kao i nastavak svojih paketa za Ferrari 812. Već smo vidjeli njihove standardne i N-Largo širokootporne setove za mašinu na V12 pogon, ali ovaj najnoviji projekt je na sasvim novom nivou.

Novitec ga je nazvao kao jednokratnu građu, 812 Superfast dobio je potpuno tijelo od karbonskih vlakana. Možete ga vidjeti gotovo svugdje, od očitih mjesta poput vrata i bočne strane, pa sve do sitnih detalja poput kvaka na vratima i poklopca na točkovima. Od prednjeg razdjelnika do velikog stražnjeg krila, gotovo sve je “okupano” karbonskim vlaknima.

Ne možemo se ne zapitati koliku je težinu Novitec mogao skinuti nakon primjene tretmana sa potpunim karbonskim vlaknima. Obični 812 Superfast težak je oko 1.630 kilograma, što je već izvanredno s obzirom na ogromni atmosferski 6.5 litarski V12 agregat.

Malo proizvođača automobila nudi performansne automobile napunjene karbonom direktno iz fabrike, sa relevantnim primjerima, uključujući Ford GT Liquid Carbon i Pagani Huayra. Ukinuti McLaren P1 također je imao opciju karoserije od karbonskih vlakana, a ima i Porsche 935 koji je samo staze, kao i Koenigsegg Jesko.