Huawei kreće s prodajom električnih automobila

Huawei kreće s prodajom električnih automobila

Električni SUV coupe proširenog dometa tvrtke Seres, poboljšan Huaweijevim tehnologijama, ulazi u vodeće Huaweijeve trgovine diljem Kine, potvrđujući drugačiji pristup prodaji automobila

Nakon uspješne suradnje na razvoju električnog sustava za novi električni automobil kineske kompanije SERES, Huawei će taj novi automobil početi kupcima nuditi u svojim trgovinama diljem Kine, objavljeno je danas na 19. međunarodnoj izložbi automobilske industrije u Šangaju. Ovom suradnjom Huawei po prvi puta uvodi partnera iz automobilske industrije u vlastiti ”1+8+N” ekosustav. Huawei i SERES zajedno su razvili potpuno novu nadogradnju na električni sustav automobila, čime su značajno doprinijeli povećanju autonomije vožnje i brzini punjenja baterija automobila. Automobil opremljen novom Huaweijevom DriveONE Three-in-One Electric Drive tehnologijom omogućava duža putovanja, ali istovremeno i vrhunske sportske performanse.

Četiri elektromotora dobijaju kombiniranu snagu od 694 KS i 1040 Nm. 0-100 traje 3,5 sekunde, a najveća brzina je 250 km/h. Domet je 500 kilometara prema normi NEDC. Bit će tu i hibridna verzija dugog dometa s benzinskim motorom i dva elektromotora koja će moći prijeći od 180 kilometara dometa u potpuno električnom modu za kraće gradske vožnje, do više od tisuću kilometara u modu za duga putovanja. Do stotke će ubrzavati za 4,7 sekundi i pojuriti do 230 km/h. Paket baterija je 90 kWh, s gustoćom energije od 160 Wh/kg, što je prilično dobro. Dimenzije od 4700x1930x1629 mm uz a međuosovinski razmak od 2875 mm jamče raskošan putnički prostor. Performanse automobila su, kažu, dodatno osnažene laganom aluminijskom šasijom te unaprijeđenim prednjim i stražnjim ovjesom. Interijer dolazi s 17-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir i digitalnom nadzornom pločom. Operativni sustav je Alibabin ALiOS 2.

HUAWEI HiCar rješenje omogućuje korisnicima neometano prebacivanje mobilnih aplikacija na središnju upravljačku ploču vozila, omogućujući pristup navigaciji, glazbi i ostalom, bilo kad i bilo gdje. Ovaj coupe automobil svjetske klase donosi potpuno novo korisničko iskustvo: glazba na vašem telefonu može se nastaviti bez problema kad uđete u automobil. Također, omogućuje interaktivnu kontrolu glasom, omogućavajući vozačima da se fokusiraju isključivo na vožnju. HUAWEI HiCar može povezati automobil s drugim pametnim uređajima, tako da vozači iz automobila mogu uključiti klima uređaj, pametni zaslon i druge povezane uređaje kod kuće, sa savršenom lakoćom.

Trodimenzionalni surround sustav u vozilu sastoji se od 11 zvučnika, koje su podesili Huaweijevi stručnjaci za akustiku. Zajedno sa savršenim NVH rješenjem – tišinom vožnje od 38 dB, što je na razini tišine u knjižnici, audio sustav pruža autentičnu i zadivljujuću kvalitetu zvuka. Opremljen je sportskim sofisticiranim sjedalima s funkcijama ventilacije, grijanja i masaže, a svaki vozač ima opciju namještanja individualnog načina dobrodošlice prilikom ulaska u automobil. Novi SERES SF5 uključuje i opciju napajanja drugih vozila u nuždi, ali i raznih trošila, poput indukcijskih štednjaka, stereo uređaja i ostalu opremu koja se koristi primjerice za kampiranje.

Automobil je opremljen automatiziranom potpomognutom vožnjom na razini L2+, ima pomoć u prometnim gužvama, prilagodljivi tempomat i druge značajke koje će pomoći vozačima u prometnim gužvama i na dugim putovanjima. „Ova uzbudljiva najava predstavlja presedan i za industriju potrošačke elektronike i za industriju električnih automobila. U budućnosti nećemo više samo nuditi najbolja pametna rješenja za inteligentne automobile kako bi naši partneri razvijali što bolja vozila nego ćemo im i pomoći u prodaji tih automobila kroz našu maloprodajnu mrežu diljem Kine”, izjavio je Richard Yu, izvršni direktor Huawei Consumer Group.