Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Grupacija Hyundai Motor Group, koju čine proizvođači automobila Kia, Genesis i Hyundai, nedavno je u svom istraživačko-razvojnom centru Namyang organizovala susret na kom su prisustvovali vodstvo i zaposleni.

Na susretu je Euisun Chung, izvršni predsjednik grupacije, zaposlenim predstavio strateško usmjerenje i viziju za 2023. godinu. Vodeći predstavnici grupacije su i odgovarali na pitanja zaposlenih.

“Povjerenje kroz izazove i stabilnost kroz promjene” je ključna tema i novi standard grupacije
“Nećemo se bojati rizika i samo odazivati na promjene. Umjesto toga ćemo voditi budućnost tako što ćemo biti korak ispred ostalih i stvarati prilike u krizama,” naglasio je tokom susreta izvršni predsjednik Chung. “Zbog toga u 2023. godini gradimo ‘povjerenje prihvatanjem izazova i novim iskorakom kroz promjene’, kako bi pobijedili zahtjevno poslovno okruženje i zajedno koračali ka boljoj budućnosti.“

Mjesto susreta odražava volju vodstva grupacije da prihvataju izazove i promjene, jer je centar u Namyangu središte istraživanja i razvoja Hyundai-Kia, gdje se odvija razvoj vozila i tehnologija za motore i pogonske sklopove.

Izgradnja ‘povjerenja’ prihvatanjem izazova, kao što su npr. elektrifikacija, softverska oprema i nove djelatnosti
Chung je rekao da je grupacija privržena izgradnji povjerenja prihvatanjem izazova na različitim područjima, uključujući elektrifikaciju, softversku opremu i nove djelatnosti.

“I u 2023. godini ćemo razvijati i pružati inovativna vozila kako bi učvrstili svoj vodeći položaj na svjetskom tržištu električnih vozila i nastavljamo s elektrifikacijom.”

Kia ove godine planira početak prodaje različitih modela električnih vozila, od lakih do luksuznih, kao što su električni sportski terenci EV9 i Ray EV kako bi kupcima omogućili što raznolikiju ponudu, a ujedno i ojačali vodeći položaj na tržištu.

G. Chung je naglasio i značaj softverske opreme. “Kompanijine sisteme, uključujući istraživanja i razvoj, potrebno je unaprijediti kako bi ostvarili ‘prelazak fokusiran na softversku opremu’. To će nam omogućiti proizvodnju besprijekornih softverski definisanih vozila (SDV, engl. Software Defined Vehicles) i preuzimanje vodeće uloge na globalnom tržištu.”

To sažima strateški cilj grupacije da kupcima ponudi udobnu slobodu kretanja i inovativno korisničko iskustvo preoblikovanjem svih modela u SDV do 2025. godine.

Kia će do 2025. godine za sve modele nuditi osvježavanje softverske opreme OTA (Over-The-Air) i pružati prilagođene usluge, kao što su npr. pretplate. Uspostavljanjem platforme podataka Kia će povezati i obrađivati različite podatke kreirane tokom čitavog životnog ciklusa automobila kako bi neprestano pružala inovativne usluge.

Kod tehnologije autonomne vožnje Kia planira lansiranje modela koji su sposobni za autonomnu vožnju 3. stepena na autocestama u Južnoj Koreji te komercijalizaciju robotaksija s autonomnom vožnjom 4. stepena u Sjevernoj Americi.

U prvoj polovini godine Kia će predstaviti EV9 koji će dobiti funkciju napredne asistencijske vožnje na autocesti (HDP, engl. Highway Driving Pilot). Ta funkcija autonomne vožnje 3. stepena na autocestama i cestama rezervisanih samo za motorna vozila je prvi korak ka potpuno autonomnoj vožnji u kojoj će vozači preuzeti upravljanje samo u nuždi.

Kia je već lani u Koreji ponudila namjensko vozilo (PBV, engl. Purpose Built Vehicles) Niro Plus, dok ove godine namjerava povećati broj modela PBV, a do 2025. lansirati namjenski model PBV koji se temelji na platformi skateboard.

Kvalitet je prioritet za sve u Kiji ꟷ od planiranja proizvoda, dizajna, proizvodnje, prodaje do postprodajnog održavanja
Izvršni predsjednik Chung je izdvojio kvalitet i sigurnost kao najznačajnije faktore povjerenja klijenata i rekao: “Kvalitet je prioritetni zadatak za sve nas,” te dodao: “ Sve ekipe i svi zaposleni moraju postaviti kvalitet i klijenta na prvo mjesto – na područjima od planiranja proizvoda do dizajna, proizvodnje, prodaje i postprodajnog održavanja. Svi moramo uraditi više kako bi zaslužili poštovanje i vjernost naših klijenata.”

Izrazio je i svoju snažnu privrženost sigurnosti. “Naša privrženost sigurnosti se ne odražava samo kroz ispunjavanje vanjskih zahtjeva. Radi se o prepoznavanju neprocjenjive vrijednosti ljudskog života i principa da se uvijek maksimalno trudimo kako bi sigurnost naših klijenata i uposlenika bila na prvom mjestu.”

Kia ulaže dodatne napore u vrhunski kvalitet i najvišu sigurnost. Lani je Kia zauzela najviša mjesta u prestižnoj američkoj studiji kvaliteta J.D. Power o pouzdanosti vozila (VDS, engl. Vehicle Dependability Study). Evropska nezavisna organizacija za simulacije sudara (Euro NCAP) i američki osiguravajući institut za sigurnost na cestama (IIHS) su nove modele Kije ocijenili najvišim ocjenama za kvalitet i sigurnost.

Do 2040. godine Kia namjerava na većim globalnim tržištima ponuditi samo električna vozila s nultim emisijama ugljika, dok već sada podržava projekte za kreiranje i obnovu morskih ekosistema i prikupljanje i recikliranje plastike u moru. Povezane kompanije širom svijeta takođe planiraju zamjenu električne energije sa 100-postotno obnovljivom energijom.

Prekinuti sa besmislenim zadacima, efikasnije trošiti vrijeme i ljudske resurse definisanjem prioriteta te raditi pametno i fleksibilno
Na kraju druženja s uposlenicima je g. Chung rekao: “Moramo prekinuti sa svim besmislenim zadacima u našem načinu rada i efikasnije trošiti vrijeme i ljudske resurse definisanjem prioriteta.” Na kraju je dodao: “Nadam se da ćete i vi vrijednovati svoje zadatke i ukloniti sve nepotrebne formalnosti koje troše naše dragocjeno vrijeme i energiju te uvesti pametan i fleksibilan rad u svoju svakodnevnicu.”