Kia EV9 s dvostrukom pobjedom na 2024 World Car Awards

Kia EV9 s dvostrukom pobjedom na 2024 World Car Awards

ia EV9 ostvario je dvostruku pobjedu u izboru World Car Awards 2024. Tokom proglašenja uživo na salonu automobila u New Yorku EV9 je osvojio čak dvije prestižne titule – Svjetski automobil godine i Svjetsko električno vozilo.

EV9 donosi savremenu profinjenost i isključivo električne perfomanse
Žiri sastavljen od 100 uglednih automobilskih novinara iz 29 zemalja je nagradom World Car Awards kod EV9 prepoznala inovativan dizajn, prostranu unutrašnjost sa sedam sjedišta i konkurentsku cijenu. EV9 napravljen je na platformi E-GMP i predstavlja prvu Kiju s četvrtom generacijom baterijske tehnologije koja pruža unaprijeđene mogućnosti.

EV9 je Kiji donio četvrtu i petu titulu na World Car Awards od 2020. godine
Program World Car Awards, osnovan 2003. godine, predstavlja vrhunski globalni standard za automobilsku perfekciju i vodstvo budući da nagrađuje izuzetna dostignuća u automobilskoj industriji koja se susreće s brzim promjenama. Do ovogodišnje dodjele Kia je već osvojila tri titule World Car Awards. 2020. godine Telluride je proglašen Svetskim automobilom godine, dok je te iste godine Soul EV postao svjetski gradski automobil. Godine 2023. Kia EV6 GT osvojio je titulu Svjetski perfomance automobil godine.

“Velika nam je čast što je 2024 EV9 proglašen Svjetskim automobilom godine i Svjetskim električnim vozilom. Ovaj trijumf dokaz je naše nepokolebljive predanosti pomicanju granica tehnologije i izvrsnosti dizajna. Kontinuirani uspjeh Kia EV9 potaknut će nas da nastavimo isporučivati izuzetna vozila koja redefinišu iskustvo vožnje za kupce širom svijeta.” rekao je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kia Corporation.

Dvije pobjede u izboru World Car Awards dopunjuju ionako impresivnu zbirku priznanja za EV9 u 2024. godini. EV9, Kijin prvi isključivo električni SUV sa 6 ili 7 sjedišta, je od svog predstavljanja osvojio brojne nagrade. Između ostalog je pobijedio u kategoriji ‘porodični automobili’ u njemačkom izboru Zlatni volan; proglašen je ‘sjevernoameričkim SUV-om godine 2024.’, te dobio priznanje za ‘najbolji premium SUV’ po mišljenju Newsweek Autos Awards 2023.

“EV9 jasan je prikaz Kijine vizije i daljnji dokaz naše predanosti kvalitetu. Ova nagrada učvršćuje Kijin položaj kao predvodnika u rješenjima održive mobilnosti koja nadilaze konvencionalne automobile. Ovu čast dijelimo s našim globalnim timovima koji su dali sve od sebe da potaknu uspjeh EV9,” rekao je Sean Yoon, predsjednik i izvršni direktor Kia North America i Kia America.