Kia jača dizajnersku ekipu

Kia jača dizajnersku ekipu

Kia je nedavno objavila imenovanje Johna Buckinghama za vođu dizajna eksterijera Kijinih novih modela (Kia Next Design Exterior).

Buckinghamovo imenovanje je nastavak jačanja Kijinog dizajna na području buduće mobilnosti
Kia i dalje jača svoje dizajnerske mogućnosti, jer želi igrati vodeću ulogu na području buduće mobilnosti i nadgraditi svoju ponudu električnih vozila. Početkom godine je podpredsjednik Teck Koun Kim postavljen na mjesto vođe dizajna novih modela, a sada će John Buckingham preuzeti ulogu vođe dizajna eksterijera tih novih modela kako bi pomogao brendu da ostvari svoje dizajnerske ambicije.

Podpredsjednik Kim bit će zadužen za dizajn eksterijera, enterijera i CMF (Color, Materials, Finish) za cijelu paletu vozila Kia. John Buckingham će u svojoj novoj ulozi voditi brigu o Kijinom vanjskom dizajnu i bit će desna ruka podpredsjednika Kima.

Kijina dizajnerska filozofija “Opposites United” za njenu vodeću ulogu na području mobilnosti budućnosti i uvođenje naprednog pristupa obliku i funkciji
Kia sa svojom dizajnerskom filozofijom “Opposites United” želi preuzeti vodeću ulogu u dizajnu budućnosti. Za ostvarenje ovog cilja je Karim Habib, izvršni podpredsjednik Kije i vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra, uveo inovativnu i proaktivnu organizacijsku kulturu s kojom je opunomoćio svoje dizajnere.

“Pošto Kia nastavlja svoju tranziciju prema održivoj mobilnosti i postaje vrhunska marka, drago mi je da mogu u našem globalnom dizajnerskom centru pozdraviti Johna Buckinghama. Njegov nevjerovatan talent i kreativnost će osnažiti našu ekipu,” rekao je Karim Habib, podpredsjednik za Evropu i vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra. “Fantastična prednost za nas je i to da imamo Tecka Koun Kima koji će voditi sve naše proizvodne projekte. Sa svojim izuzetnim sposobnostima i dragocjenim iskustvom će našu dizajnersku organizaciju u Namyangu još bolje razviti u brend kakav želimo.”

“Kia uspješno djeluje na tržištu električnih vozila sa svojim konkurentskim modelima EV6 i EV9 koji se mogu pohvaliti inovativnim dizajnom,” rekao je Teck Koun Kim, podpredsjednik i vođa Kia Next Design Group. “Kia ubrzano radi na inovacijama i odazivanju na brze promjene na tržištu, naprimjer zapošljavanjem talenata s područja vanjskog dizajna. Očekujemo da će John Buckingham, koji ima raznoliko iskustvo stečeno radom u premium brendovima i startap kompanijama, doprinijeti inovativnom dizajnerskom radu u našem dizajnerskom centru.”

Buckingham će voditi buduće usmjerenje i postupke dizajna vanjštine vozila Kia i doprinositi Kijinim ambicijama u postavljanju najviših dizajnerskih standarda svjetske automobilske industrije. Buckingham će na osnovu svog bogatog iskustva u dizajniranju električnih vozila značajno doprinijeti dizajnu vanjštine Kijinih vozila sljedeće generacije, uključujući sve električne modele.

“S velikim oduševljenjem se pridružujem Kijinoj dizajnerskoj ekipi. Radujem se saradnji s izuzetno nadarenom ekipom s kojom ćemo dodatno opredijeliti filozofiju progresivnog dizana Opposites United na vanjskom izgledu sljedeće generacije vozila Kia.” rekao je John Buckingham.

Buckingham ima više od 18 godina iskustva u dizajniranju luksuznih i električnih vozila
Buckingham je vrlo cijenjen dizajner u svjetskoj automobilskoj industriji. Prije nego što se pridružio brendu Kia obavljao je vodeće funkcije u dizajnu u više luksuznih automobilskih brendova, između ostalog Bentley Motors, BMW i Faraday Future. U Faraday Future bio je zadužen za završni razvoj i tržišno lansiranje modela FF91, najvažnijeg električnog vozila ovog brenda, kao i vođenje dizajna njegovih budućih modela.

<Dosadašnja karijera>

Teck Koun Kim, podpredsjednik, vođa Kia Next Design Group
2023 ~ : Kia, podpredsjednik, vođa Kia Next Design Group
2020 ~ 2023 : Kia, podpredsjednik, vođa Kia Next Design Exterior Group
2018 ~ 2020 : Kia, vođa ekipe Kia Exterior Design Team
2013 ~ 2018 : Mercedes-Benz, Njemačka, glavni dizajner Exterior Design Team
2011 ~ 2013 : Mercedes-Benz, Njemačka, Senior Designer at Advanced Design Team
2007 ~ 2011 : Mercedes-Benz, Japan, dizajner Advanced Design Center Yokohama
2005 ~ 2007 : Daihatsu Motors, Japan, dizajner vanjštine
2004 : diploma iz industrijskog dizajna na univerzitetu Hong-Ik

John Buckingham, vođa Kia Next Design Exterior Group
2023 ~ : Kia Corporation, vođa Kia Next Design Exterior Group
2022 ~ 2023 : Faraday Future, Senior Automotive Manager
2018 ~ 2021 : Bentley Motors, Exterior Design Manager Advanced and Bespoke
2012 ~ 2018 : BMW Designworks USA, Creative Director
2005 ~ 2011 : BMW Group Design, dizajner vanjštine
2005 : diploma iz automobilskog dizajna na univerzitetu Coventry