Kia u Evropi proizvela već 4 miliona vozila

Kia u Evropi proizvela već 4 miliona vozila

Kijina višestruko nagrađivana fabrika u Slovačkoj dostigla je novu historijsku prijelomnicu – u tamošnjim pogonima nedavno su proizveli 4-milionito vozilo, a jubilarni auto je bio Kia Sportage.

Slovačka fabrika i dalje odskočna daska za Kijinu rastuću prisutnost u Evropi
Kijina jedina evropska fabrika, smještena pored slovačkog grada Žilina, počela je s proizvodnjom krajem 2006. i odmah je postala odskočna daska za Kijino daljnje širenje u Evropi. Prva vozila iz te fabrike bila su iz porodice Kia Ceed. Radi se o modelima, koji su bili dizajnirani, razvijeni i napravljeni u Evropi te isključivo namijenjeni evropskim kupcima. Varijante Ceeda su kod lansiranja na tržištu kupcima donijele Kijinu 7-godišnju fabričku garanciju još uvijek najdužu garanciju u Evropi i upravo je ta pobjednička kombinacija Kiju katapultirala među popularnije marke.

Kia je u Slovačkoj već 2012. godine proizvela milionito vozilo, a nakon toga su svake 3 godine dodali novih milion vozila. Sada, 9 godina kasnije, s čak 7,5 kilometara duge proizvodne linije na kojoj mogu istovremeno proizvoditi 8 različitih modela, sišlo je 4-milionito vozilo. Trenutno se u Žilini proizvode varijante modela Ceed (Ceed, Ceed GT, Ceed Sportswagon, ProCeed, XCeed i plug-in hibridne varijante Ceed Sportswagon i XCeed) i treća generacija sportskog terenca Sportage, uključujući i blago hibridnu varijantu Ecodynamics+.

Seok-Bong Kim, predsjednik Kia Slovakia, poslao je zahvalno pismo cijeloj ekipi: “Zahvaljujući izuzetnim naporima svih naših uposlenika, pogotovo onih u proizvodnji, dostigli smo nevjerovatnu historijsku prijelomnicu. Kia Slovakia je dugo prepoznata zbog visokog kvaliteta, učinkovitosti, sigurnosti i tehnologije, a uspjeh naših modela u Evropi samo reflektira te visoke standarde.

Višestruko nagrađivana i vrlo učinkovita fabrika ključna za privredni razvoj regije
Ova fabrika je inače jedan od najvećih slovačkih proizvođača i izvoznika, a za vrhunsku izradu pored 3.700 zaposlenih brine se i više od 600 robota. S nedavnom investicijom u vrijednosti od 70 miliona eura u fabrici mogu sklapati nove benzinske motore za kojima trenutno vlada veća potražnja. Kia će sada male, štedljive hibridne benzinske motore sklapati na tri proizvodne linije, dok je četvrta namijenjena Kijinom novom 1,6-litarskom dizelskom motoru iz porodice Smartstream.