Novi Aiways U6 SUV coupé s aerodinamičnim nosom ajkule

Novi Aiways U6 SUV coupé s aerodinamičnim nosom ajkule

Aiways U6 je inovativni novi električni SUV kupe na baterije sa dizajnom, praktičnošću i tehničkim karakteristikama koje će redefinisati EV iskustvo kada su u pitanju evropski putevi početkom sljedeće godine.
Tim dizajnera Aiwaysa dao je modelu U6 vrlo savremene proporcije, oštre linije i svrsishodne detalje kako bi optimizirali aerodinamičku efikasnost i pružili neospornu prisutnost na cesti.


Snažan i patentirani ‘sendvič’ sistem za skladištenje energije u podvozju, zajedno sa izuzetno kompaktnom pogonskom jedinicom, omogućavaju veliko međuosovinsko rastojanje sa kratkim prepustima. Duži je 52 mm od Aiwaysa U5 i djeluje sportskije.


Pored funkcionalnih prednosti za prostranu unutrašnjost, velike bočne površine karoserije SUV coupéa otvaraju nove mogućnosti dizajna. Blago nagnuto vjetrobransko staklo i nježni A-stubovi prelivaju se u crni krov sa blagom zakrivljenošću, čineći U6 uglađenijim. Taj tamni krov se uglavnom sastoji od zatamnjenog stakla – najtvrđeg staklenog krova u automobilskoj industriji.
Sprijeda, U6 odlikuje se sa dva horizontalno konfigurisana oblika. Na gornjem dijelu ističu se prednja svjetla inspirisanim vodopadom, a donji dio spaja formu i funkciju: veliki otvori za vazduh za hlađenje uključuju sistem preklopa koji se može zatvoriti radi bolje aerodinamike.


Inspirisani aerodinamičnim nosom ajkule, gornji dijelovi haube određuju karakter modela U6. Aerodinamički sofisticirani U6 ima koeficijent otpora od 0,26, što je znatno niže od U5 sa 0,29. Diskretne lopatice za vođenje zraka na vanjskim granicama vozila također igraju svoju ulogu, odvajajući struju zraka od karoserije i, pored stražnjeg difuzora i spojlera, minimiziraju turbulencije koje izazivaju otpornost. Pozadi je diskretni spojler – još jedan spoj oblika i funkcije – koji stvara potisnu silu iznad zadnje osovine kako bi pomogao stabilnosti pri većim brzinama.
Grafika stražnjeg svjetla uključuje tanku LED traku koja se proteže cijelom širinom vozila i uokviruje stražnji dio vizualnom formom koja odražava prednja svjetla.


Završetak eksterijera su impozantni 20-inčni lagani aluminijumski točkovi, oblikovani ne samo vizuelno, već i da bolje odstrane toplotu iz kočionog sistema.