NOVI DS 7: Profinjenost je jedini pravi put

NOVI DS 7: Profinjenost je jedini pravi put

Karakterni potezi Novog DS 7 rezultat su opsežnih promjena prednjeg i zadnjeg dijela. Uvijek elegantni Novi DS 7 predstavljen je u dinamičnijem izgledu s oštrijim i strukturiranim linijama.

Potpuno obnovljeni prednji dio otkriva izrazitije linije koje doprinose ravnoteži svakog pojedinačnog elementa. U tijesnoj saradnji između dizajnerskog studija DS DESIGN STUDIO PARIS i naših proizvodnih timova u tvornici Mulhouse (Francuska), koja je uključivala specifične radne postupke, ostvareni su izuzetni rezultati u pogledu kvaliteta i izdržljivosti.

Osvjetljenje je redizajnirano, tako da nudi još izrazitiji izgled. Kombinirana ugradnja novih zaobljenih farova DS PIXEL LED VISION 3.0 i dnevnih svjetala DS LIGHT VEIL gotovo je neprimjetljiva i izvedena po uzoru na visoku modu.

Ukrasna maska i elementi DS WINGS prošireni su, a zaključni element spojlera je redizajniran i dostupan u novoj boji koja je ovisna o izvedbi.

Elegantnija zadnja LED svjetla također su redizajnirana i podsjećaju na ljuske s učinkom vrtloga, koje imaju metalnu završnu obradu u tamnoj nijansi. Naravno, svjetla naglašavaju jedinstveni izgled Novog DS 7. Prtljažna vrata dobila su oštrije linije, a prethodni naziv „CROSSBACK“ zamijenit će natpis „DS AUTOMOBILES“ koji će obilježiti vizualno raširen zadnji dio Novog DS 7.

Točkovi značajno doprinose izgledu Novog DS 7 iz profila. Nove 19-inčne felge EDIMBOURG i SILVERSTONE, opremljene umetcima, optimalno povećavaju aerodinamičnost, a zahvaljujući stilskoj obradi njihov promjer izgleda još veći. Nove 21-inčne felge BROOKLYN s tehničko isklesanim dizajnom bit će ekskluzivno dostupne za Novog DS 7 E-TENSE 4X4 360.

Obrube stakala i krovni prtljažni nosači imaju svjetleću crnu završnu obradu koja čini siluetu još dinamičnijom.

Poput poznate modne kuće iz Pariza, tako i DS Automobiles posebnu pažnju posvećuje izboru i obradi materijala. Tokom razvoja završne obrade putničkog prostora Novog DS 7 uspjeli smo stvoriti različite unutrašnje ambijente s kojima je svako putovanje drugačije.

Najprofinjenija izvedba Novog DS 7 je OPERA za koju su dostupne dvije boje napa kože: crna Basalte ili siva Perle. Na velikimpovršinama najplemenitiji dio kože pobrinut će se za dodatni dašak prirodnog i elegantnog izgleda unutrašnjosti. Na armaturnoj ploči i pločama vrata od sada su dostupni dekorativni elementi napa kože s novim drapiranim efektom. Na toj površini ne vide se nikakvi šavovi ili spojevi, tako da na pogled i dodir izgleda kao potpuno prava koža. Kožu dodatno krase ugravirani detalji koji svojim linijama podsjećaju na svjetlosni potpis DS LIGHT VEIL.

U okviru pažljivo izrađenih detalja unutrašnjosti treba istaknuti i biserne šavove koji su dostupni zajedno s novim bojama Blanc i Zéphyr, volan u puno zrnastoj koži s poklopcem zaštitnog jastuka u napa koži, giljoširanu dekoraciju Clous de Paris – legendarnu za DS Automobiles – i naravno dizajn remena ručnog sata koji je prvi put dostupan u sivoj Perle.

Profinjenošću, naravno, zrači i unutrašnjost RIVOLI koja je prvi put dostupna u crnoj boji Basalte i nudi podloženu dekorativnu oblogu s ukrasnim šavovima u kombinaciji s kožnim presvlakama Claudia koje imaju naglašeniju zrnastu obradu.

Unutrašnjost PERFORMANCE LINE je dostupna u prodornoj crnoj boji, tekstilnom materijalu od mikro vlakana Alcantara® i sa ukrasnim šavovima Or et Carmin koji naglašavaju njen dinamički izgled.

Unutrašnjost BASTILLE odlikuje se obnovljenom tkaninom DS i zrnastom završnom obradom u crnoj Basalte po uzoru na riblje ljuske.

Sve navedene unutrašnjosti krasi po mjeri podesivo ambijentalno osvjetljenje s novim tematskim motivom po uzoru na giljoširanu dekoraciju Clous de Paris.

Kao više energijska marka sa najnižim vrijednostima CO2 emisijama u posljednje dvije godine u Evropi i više titula prvaka u Formuli E, DS Automobiles odlučio je ponuditi tržištu Novi DS 7 s različitim tipovima motorima, među kojima su i tri priključna hibridna pogonska sklopa sa 225, 300 i 360 konjskih snaga.

Novi DS 7 E-TENSE 225 opremljen je benzinskim motorom PureTech 180 i električnim motorom sa 110 konjskih snaga koji je ugrađen u osmostupanjski automatski mjenjač s pogonom na dva točka.

Novi DS 7 E-TENSE 4×4 300 i Novi DS 7 E-TENSE 4×4 360 imaju pogon na sva četiri točka i motor PureTech 200 i električni motor sa 110 i 112 konjskih snaga na svakoj pojedinačnoj osovini. Izvedba 360 dobila je potpuno posebna podešavanja koja je dizajnirao tim DS PERFORMANCE.

Uz novu bateriju od 14,2 kWh može prijeći sa nultim emisijama do 65 km u kombiniranom ciklusu, a čak 81 kilometara u gradskom ciklusu vožnje. Punjenje traje približno dva sata na stanici za punjenje 7,4 kW.

U izboru je dostupan i motor BlueHDi 130. Izvan Evrope bit će u ponudi i benzinski motori PureTech s 130, 215 i 225 konjskih snaga. Novi DS 7 se svrstava među najučinkovitije modele u svojoj kategoriji posebno zahvaljujući učinkovito raspoređenoj masi.

Jedna od glavnih novosti Novog DS 7 je informacijsko zabavni sistem sa ugrađenim sistemom DS IRIS SYSTEM. Dostupna je sa potpuno obnovljenim sučeljem koje je u potpunosti podesivo, odzivno i dostupno zajedno s funkcijom za prepoznavanje glasa. Na redizajniranom 12-inčnom ekranu na dodir visoke rezolucije prikazan je meni sa widgetima preko kojih se može jednim samim pokretom pristupiti svim funkcijama: za upravljanje povezivom navigacijom, klima uređaju, audio digitalnim izvorima i svim podacima za vožnju. Na ekranu koji je zaista udoban za korištenje može se prikazati i snimak prednjeg i zadnjeg dijela vozila koji posreduju nove digitalne kamere visoke rezolucije ili se putem Wi-Fi veze može pristupiti funkciji Mirror Screen.

Na velikoj 12-inčnoj digitalnoj instrument tabli sa modularnim i po mjeri podesivim stranama prikazana je potpuno nova grafika sa svim bitnim informacijama, kao što su na primjer protoci energije kod priključnih hibridnih izvedbi.

Novi DS   7   također   se   odlikuje   tehnologijama   za   još   više   udobnosti   i   bezbrižnosti,   kao   što   su   na   primjer

DS ACTIVE SCAN SUSPENSION je sistem ovjesa kojim upravlja u ovom automobilskom segmentu potpuno nova kamera. Naime,

kamera automatski prilagođava svaki pojedinačni točak prema nepravilnostima na cesti.

Kod sistema DS NIGHT VISION infracrvena kamera skenira cestu i rubove ceste kako bi prepoznala bicikliste, pješake i životinje na udaljenosti od 100 metara. Vozač prima informacije na novu digitalnu instrument tablu visoke rezolucije, a u slučaju opasnosti se pored toga aktivira i poseban zvučni signal.

Za veću sigurnost brinu se DS DRIVER ATTENTION MONITORING i sistem za poluautomatsku vožnju 2. stupnja, DS DRIVE ASSIST.

DS DRIVER ATTENTION MONITORING analizira stupanj vozačeve pažnje pomoću dvije kamere. Prva kontrolira ponašanje vozila u neposrednoj okolini, a druga je ugrađena neposredno ispred vozača i dijagnosticira smjer njegovog pogleda, obraza i treptanje kapaka, na osnovu čega utvrđuje stupanj umora i pažnje… Sistem je u svom segmentu prava inovacija.

Novi DS 7 opremljen je sistemom DS DRIVE ASSIST koji uključuje i prilagodljivi tempomat, koji zaustavlja vozilo i ponovo pokreće bez vozačeve intervencije i nudi vozaču pomoć u zadržavanju vozila na onom dijelu vozne trake koju je odabrao.