Smart je predstavio novi, električni krosover – #1

Smart je predstavio novi, električni krosover – #1

Posle duže apstinencije, Smart je prikazao novi automobil. U pitanju je SUV iz B segmenta, baziran na konceptu koji smo imali prilike da upoznamo prošle godine. Naravno, radi se o potpuno električnom četvorotočkašu.

Otkako je Smart postao zajednički projekat Geelyja i Mercedesa nije bilo puno vesti u vezi sa razvojem portfolija. Zapravo, ovo je prvi novitet te kompanije u poslednjih nekoliko godina. Čini se da je pred njima novi početak, pa je novi model prigodno poneo naziv Smart #1.

“Jedinica” je smeštena u B segment, a u Smartu navode da će se nadmetati sa električnim varijantama Hyundaijeve Kone, kao i Peugeota 2008. Ovaj krosover postavljen je na modularnu SEA platformu i koristi baterije kapaciteta 66 kWh.

U prevodu, Smart #1 u stanju je da prevali 440 km pre nego što se baterija u potpunosti isprazni. Pokreće ga jedan elektromotor koji je smešten pozadi. On isporučuje 264 ks i 343 Nm. Smart nije želeo da daje pojedinosti o drugim varijantama ovog krosovera, ali je sasvim izvesno da će biti i drugih verzija tog modela.

Što se tiče dizajna eksterijera, nije bilo nekih većih promena u odnosu na ranije prikazanu konceptualnu verziju. Očito da su u Smartu favorizovali “kutijasti” dizajn zarad veće prostranosti u kabini.

Unutar vozila dominaciju su preuzeli ekrani. Naravno, ispred vozača je displej od 9,2 inča koji tumači ulogu digitalne instrumentalne table, a prisutan je i HUD od 10 cola. Na sredini centralne konzole smešten je veliki ekran dijagonale 12,8 inča.

Mada na fotografijama nekome izgleda sićušno dimenzije govore suprotno. Smart #1 je dugačak 4.270 mm i poseduje ozbiljno međuosovinsko rastojanje od 2.750 mm (što je više nego li konkurentski Peugeot e-2008, ali i Renault Megane E-Tech).

Smart još uvek nije ušao u prodaju, ona će u našem delu sveta startovati u toku ove godine, a prvi primerci će do novih vlasnika stići početkom iduće. Inače, Smart je potvrdio da će ovaj subkompaktni krosover biti ponuđen samo kupcima u Evropi i Aziji.

Izvor: Auto Republika