Peta generacija Sportagea prva je koja je posebno dizajnirana i izrađena za Evropu

Peta generacija Sportagea prva je koja je posebno dizajnirana i izrađena za Evropu

Posebna evropska verzija modela Kia Sportage pomno je dizajnirana kako bi postavila nova mjerila u klasi sportskih terenaca u Evropi. Elegantna, moderna i istovremeno mišićava vanjština novi Sportage povezuje s vrhunskom unutrašnjošću, koja uključuje veliki integrirani zakrivljeni zaslon koji pohranjuje najnovije tehnologije povezivanja.

Nova platforma N3 s poboljšanim SUV voznim karakteristikama prilagođenim evropskim cestama

Razvijen na novoj platformi N3, evropski Sportage koristi visokotehnološki inženjerski program koji nudi međuosovinski razmak i dimenzije prilagođene evropskim kupcima. Ovaj precizan pristup pomogao je u stvaranju SUV-a koji u potpunosti zadovoljava evropske zahtjeve i naglašava njegovu svakodnevnu upotrebljivost i praktičnost. Takav progresivni i prilagođeni paket u usporedbi s modelom Sportage koji je u odlasku, takođe donosi poboljšani prtljažni prostor, prostor za glavu i noge te veliki volumen za noge putnika u drugom redu.

Izuzetno ekonomične verzije HEV i PHEV dodatno povećavaju atraktivnost Sportagea

Najsavremeniji hibridni pogoni dodatno poboljšavaju performanse evropskog Sportagea i značajno smanjuju emisije i potrošnju goriva. Napredni plug-in hibrid (PHEV) je još jedna novost Sportagea i ekološki prihvatljivije rješenje koje zadovoljava potrebe većine jednodnevnih putovanja od kuće do posla ili svakodnevne kupovine. Sportage pete generacije donosi i visokotehnološku hibridnu (HEV) verziju i blagi hibrid (MHEV) s benzinskim pogonom. Dostupni su i najnoviji benzinski i dizelski motori s unutrašnjim izgaranjem, koji osiguravaju da novi Sportage može zadovoljiti širok raspon potreba i zahtjeva kupaca. Dizelski motor takođe se može kombinirati s MHEV tehnologijom, koja služi za dodatno smanjenje emisija i potrošnje goriva.

Vozna dinamika

Terrain Mode za off-road avanture putem jednostavnog i intuitivnog okretnog prekidača

Svaki element novog Sportagea, izgrađen na Kijinoj novoj N3 platformi, dizajniran je i razvijen za poboljšanje voznih karakteristika ovog vrhunskog sportskog terenca. Među njima je i funkcija Terrain Mode, koja je premijerno predstavljena na Sportageu pete generacije. Terenski način vožnje, razvijen za vlasnike Sportagea koji se žele upustiti u avanture i uživati ​​u slobodnim aktivnostima na otvorenom, prilagođava postavke Sportagea tako da vozilo postiže optimalnu dinamiku vožnje prema individualnim uvjetima vožnje na cesti ili izvan ceste.

Nova platforma N3 značajno je poboljšala vozne karakteristike Sportagea, kombinirajući sofisticiranu, stabilnu i udobnu vožnju s okretnim i dinamičnim upravljanjem. Pri tome pomažu i napredni sistem upravljanja i precizno podešen ovjes.

Kako bi stvorio dinamično, atraktivno i optimalno iskustvo vožnje na evropskim cestama, novi Sportage predstavlja niz vrlo inovativnih tehnologija. Nova generacija elektroničkog podešavanja ovjesa (ECS) osigurava optimalnu udobnost i vrhunsku sigurnost u svakom trenutku, zahvaljujući kontinuiranoj kontroli prigušenja. Tehnologija brzo reagira na pokrete karoserije i upravljanje Sportageom na način da se amortizeri brzo prilagođavaju i sprječavaju naginjanje karoserije kroz zavoje. Takođe prilagođava silu prigušenja ovjesa, što mu omogućuje udobno prilagođavanje preprekama i smanjenje udarca točkova uslijed naknadnih udaraca. Elektronički kontrolirani AWD sistem osigurava optimalnu raspodjelu snage između prednjih i zadnjih točkova prema karakteristikama ceste i uslovima vožnje, što ne samo da dodatno poboljšava performanse vožnje, već i povećava sigurnost i učinkovitost.

Napredni motori

U središtu novog evropskog Sportagea su sigurnost, snaga i performanse

Novi Sportage bit će lansiran s najsavremenijim snažnim, brzim i štedljivim pogonima, uključujući vrhunske hibridno-električne tehnologije i najnovije ekološki prihvatljive benzinske i dizel motore s unutarnjim izgaranjem.

Od samog početka razvoja novog modela, inžinjeri su Sportageu namijenili najnovije tehnologije elektrificiranog pogona, što ga čini jednim od najučinkovitijih dostupnih sportskih terenaca. Razvijene na naprednoj platformi koja uključuje inovacije elektrificiranog pogona, verzije HEV i PHEV (plug-in hibrid) osiguravaju beskompromisan ekološki SUV paket.

Ugradnja baterija u verzijama HEV i PHEV pažljivo je napravljena kako bi se što više smanjio utjecaj na putnički i prtljažni prostor. U HEV izvedbi, baterija se nalazi ispod sjedišta u drugom redu, što pruža jednaku količinu prostora za noge kao i kod verzije motora s unutarnjim izgaranjem. U plug-in hibridnom Sportageu baterija je smještena centralno između dvije osovine ispod karoserije SUV-a, što osigurava uravnoteženu raspodjelu težine i praktičan, udoban i svestran prostor u kabini.

Sve tri hibridne verzije – HEV, PHEV i jedna od dvije MHEV verzije – Sportagea pete generacije imaju Kijin provjereni 1,6-litarski T-GDI motor. Osim sportskog karaktera i dobrog odaziva, napredni četverocilindrični motor takođe ima sofisticiranu tehnologiju vremenski promjenjivog upravljanja otvaranja ventila (CVVD) koja kontrolira vrijeme trajanja otvaranja ventila kako bi se značajno poboljšale performanse, smanjila potrošnja goriva i smanjile emisije.

Uz korištenje CVVD-a, 1,6-litarski motor takođe ima koristi od novog optimiziranog procesa izgaranja, tehnologije hlađenja i ključnih mjera za smanjenje trenja, uključujući napredni integrirani sistem upravljanja toplinom i korištenje kugličnog ležaja niskog trenja.

U verziji PHEV, kompaktni turbo motor dio je naprednog paketa pogonskog sklopa koji uključuje i elektromotor s permanentnim magnetima snage od 66,9 kW i litij-ionsku polimersku bateriju od 13,8 kWh. Ova kombinacija pogonskog sklopa osigurava ukupnu snagu sistema od 195 kW (265 KS), pri čemu 132 kW (180 KS) daje T-GDI motor.

Najsavremeniji baterijski sklop u verziji PHEV ima visokotehnološku jedinicu za upravljanje baterijom koja stalno prati status baterije, uključujući faktore kao što su struja, napon, izolacija i dijagnoza kvarova. Sklop takođe ima i naprednu jedinicu za praćenje ćelije koja mjeri i prati napon i temperaturu ćelije.

Hibridni Sportage pokreće 1,6 T-GDI motor i elektromotor s permanentnim magnetom snage 44,2 kW i litij-ionska polimerna baterija od 1,49 kWh koja osigurava učinkovit i brz rad pogonskog sklopa. Ukupna snaga iznosi 169 kW (230 KS).

Sportage nudi i blagi hibrid (MHEV) s 1.6 T-GDI motorom koji smanjuje emisije i potrošnju goriva. Dostupne su dvije verzije – 150 KS i 180 KS.

Sportageova evropska ponuda uključuje i vrlo štedljiv 1,6-litarski dizelski motor snage 115 KS ili 136 KS. Snažniji dizelski motor drugi je blagi hibrid (MHEV) u ponudi, koji uz tehnologiju hibridizacije dodatno smanjuje emisije i poboljšava ekonomičnost SUV-a. Dizelski motor ima i najnoviju SCR tehnologiju aktivne kontrole emisija, koja dodatno smanjuje onečišćujuće tvari kao što su NOx i čestice.

Dostupno je nekoliko opcija mjenjača: 7-stepeni automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom (7DCT), 6-stepeni ručni mjenjač i 6-stepeni inteligentni ručni mjenjač (iMT) – posljednji je isključivo namijenjen MHEV verzijama. Hibridna i plug-in hibridna verzija opremljene su 6-stepenim automatskim mjenjačem najnovije generacije (6AT). Kako bi zadovoljio sve zahtjeve kupaca, novi Sportage je dostupan s pogonom na sve točkove (AWD) ili pogonom na prednje točkove (FWD).

Vrhunska unutrašnjost

Pomno dizajnirana kabina kombinira naprednu tehnologiju s modernim stilom

Unutrašnjost novog Sportagea donosi kombinaciju odvažnog karaktera, mekoće, kvaliteta i inovativne tehnologije te pruža prostor orijentiran na vozača koji je uistinu najsavremeniji. Kabina je pomno dizajnirana kako bi kombinirala revolucionarnu tehnologiju s luksuznim značajkama, vrhunskim materijalima i savremenim stilom.

U središtu moderne kabine novog Sportagea je lijepo oblikovan integrirani zakrivljeni zaslon osjetljiv na dodir sa sportskim otvorima s detaljima. Zakrivljeni zaslon elegantno se proteže preko cijele kontrolne ploče, dajući kokpitu dramatičnu širinu i dubinu.

Visokotehnološki 12,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir i višenamjenski zaslon osjetljiv na dodir djeluju kao središte za povezivanje, funkcionalnost i upotrebljivost. Oba su stvorena da budu jednostavna za korištenje, vrlo intuitivna i mekana na dodir. Instrumentalna ploča od 12,3 inča opremljena je zaslonom s tekućim kristalima i punim tankim filmom najnovije generacije za nevjerovatno tačnu i jasnu grafiku. Uz tako naprednu i sigurnu povezivost visoke tehnologije, novi Sportage u potpunosti iskorištava najnoviji softver i ažuriranja karata. Napredni softver za povezivanje u novom Sportageu omogućuje korisnicima u Evropi da se na daljinu povežu sa svojim vozilom putem Kia Connect aplikacije za pametne telefone. Interaktivna tehnologija jednostavna za korištenje korisnicima pruža pristup ključnim funkcijama u vozilu, osiguravajući potpunu bezbrižnost jednostavnim dodirom (korisnik može lako provjeriti je li Sportage zaključan ili vrata zatvorena) i potpunu udobnost informiranjem korisnika gdje su točno parkirali svoje vozilo.

Ergonomska središnja konzola optimalno je pozicionirana za vozača i suvozača, pružajući dodatno fleksibilno pohranjivanje. Jednostavnim pritiskom na gumb, držači za čaše smješteni na središnjoj konzoli, na primjer, preklapaju se u kućište kada vam nisu potrebni, dajući putnicima više prostora i praktični prostor za pohranu. Na središnjoj konzoli nalazi se i shift-by-wire mjenjač. Utor za punjenje pametnih telefona nudi brzo bežično punjenje snage 15 W.

Kabina je izrađena od najkvalitetnijih materijala koji su prijatni na dodir, a dinamične opcije boja dodaju živost i energiju. Vozačeva i suvozačeva sjedišta spajaju inovativnost, udobnost i funkcionalnost u sportskom, tankom dizajnu. Sjedišta imaju USB priključke za brzo punjenje, a za dodatnu udobnost putnika na zadnjoj strani naslona za glavu integrirane su vješalice koje omogućuju jednostavno i praktično vješanje odjeće i torbi.

Kombinirajući praktičnost, funkcionalnost i svestranost, inteligentnu unutrašnjost evropskog Sportagea podupire kompaktni međuosovinski razmak od 2.680 mm, širina od 1.865 mm, dužina od 4.515 mm i visina od 1.645 mm. Rezultat je najveći prostor za noge i glavu u ovoj klasi i iznimno prostran prtljažnik. Evropski Sportage nudi 996 mm prostora za noge u drugom redu (955 mm u PHEV verziji), dok je zadnji prostor za glavu 998 mm. Zapremina prtljažnika je 591 litar (VDA) za ICE verzije.

Za dodatnu udobnost, zadnja sjedišta mogu se preklopiti u omjeru 40:20:40, što omogućuje 1.780 litara ukupnog prtljažnog prostora. Inteligentna unutrašnja funkcionalnost, u kojoj se zadnja sjedišta preklapaju jednostavnim povlačenjem poluge, standardna je na svim evropskim verzijama Sportagea. Vrhunski Harman Kardon zvučni sistemi takođe su dostupni putnicima u novom Sportageu.

GT-line verzija dodatno naglašava energičnu prirodu Sportagea, s elementima interijera koji stvaraju vizualno jake kontraste između crne i bijele, dajući modelu živopisan i sportski izgled.

DriveWise vrhunski sistemi pomoći

Sportage donosi najnovije tehnologije pasivne i aktivne sigurnosti

Sigurnost je prioritet u razvoju Kijinih vozila, čime je Sportage pete generacije jedno od najsigurnijih vozila u svojoj klasi.

Iza elegantnog vanjskog izgleda novog Sportagea krije se ojačana, lagana karoserija visoke torzijske čvrstoće. Koriste se različiti zaštitni i strukturni sistemi, uključujući zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne zračne zavjese, središnji zračni jastuk za prednja sjedišta i nisko postavljene bočne zračne jastuke.

Kijin paket naprednih sistema pomoći (ADAS) – takođe poznat kao DriveWise – pomaže novom Sportageu da izbjegne potencijalne opasnosti dok u potpunosti štiti putnike i druge sudionike u prometu. Paket DriveWise u novom Sportageu ADAS takođe uključuje Kijin sistem pomoći za izbjegavanje sudara s funkcijom skretanja u zavojima koja pomaže u izbjegavanju sudara s automobilima, pješacima i biciklima u nadolazećem smjeru pri skretanju lijevo ili desno na raskrsnicama.

Sistem pomoći pri vožnji na autocesti (HDA) održava zadanu udaljenost i brzinu do vozila ispred vas i pomaže da se novi Sportage smjesti u sredinu trake. HDA takođe može prilagoditi brzinu vozila prema ograničenju brzine.

Pametni tempomat koji se temelji na navigaciji (NSCC) pomaže vam u sigurnoj vožnji autocestom koristeći navigacijske podatke u stvarnom vremenu. Tehnologija koja dodatno proširuje opseg NSCC automatski smanjuje brzinu vožnje na dionicama autoceste prije zavoja ili skretanja. Kada vozilo ponovo vozi ‘ravno’ na autocesti, zahvaljujući funkciji NSCC, vozilo ponovno vozi prvobitno postavljenom brzinom.

Prilikom aktiviranja pokazivača smjera prilikom promjene traka, ako postoji opasnost od sudara s vozilom pozadi, novi sistem izbjegavanja sudara u mrtvom uglu (BCA) upozorava vozača. Ako se nakon upozorenja rizik od sudara poveća, BCA aktivno nadzire vozilo kako bi spriječio sudar. BCA je takođe aktivan u situacijama kao što je paralelno parkiranje, što dodatno pomaže u sprječavanju sudara s vozilima pozadi. Kontrola mrtvog ugla (BVM), takođe uključena u novi Sportage, dodatno poboljšava sigurnost vozača i vidljivost pri mijenjanju vozne trake prikazujući sliku zadnjeg dijela vozila u stvarnom vremenu između mjerača.

Sistem pomoći pri parkiranju na daljinu (RSPA) pomaže vozaču da parkira na daljinu ili napusti parkirno mjesto kada nije u vozilu. Parkiranje je dodatno poboljšano sistemom za pregled okruženja vozila (SVM) koji prikazuje video zapise vozila i njegove okoline u stvarnom vremenu.

Trenutni vizualni učinak

Novi dizajnerski identitet temeljen na odvažnoj filozofiji

Vanjština novog Sportagea postavlja nove standarde dizajna i daje vozilu upečatljivu prisutnost na evropskim cestama.

Napete i jasne linije protežu se duž sofisticirano dizajnirane karoserije stvarajući osjećaj sofisticiranog stila. Čiste, ali mišićave površine kombiniraju snagu sa zahtjevnom grafikom, dajući novom SUV-u dinamičan izgled i snažan dojam na cesti.

Kijin novi dizajnerski jezik, Opposites United, prvi put predstavljen prije godinu dana, u središtu je novog Sportagea, a utiče na sve aspekte njegovog izgleda i značaja.

Odvažna filozofija koja potiče razmišljanje sastoji se od pet stubova: radost za razum, moć za napredak, tehnologija za život, napetost za spokoj i odvažnost za prirodu. Posljednji stub – Bold for Nature – snažno je uticao na dizajn novog Sportagea koji utjelovljuje svijet prirode i stvara dizajnerski identitet smjelog, emocionalnog, modernog, ali u isto vrijeme organskog oblika.

Novi Sportage stvara precizan i složen dizajn s prednje strane sa svojom detaljno razrađenom crnom grafikom maske koja se proteže cijelom širinom prednje strane. Tehnička grafika povezuje glavne prednje karakteristike novog Sportagea i daje zadivljujući izgled. Maska kombinira Kijinu modernu masku (tj. tigrov nos) s prepoznatljivim futuristički dizajniranim LED dnevnim svjetlima koja ocrtavaju granicu između njih i istaknutih LED prednjih svjetala, takođe poznatih kao Intelligent Headlight System (IFLS).

Bočni profil novog Sportagea, koji odaje počast naslijeđu sportskog modela, stvara uzbudljivu prisutnost na cesti s napetim linijama koje prolaze preko čistih, ali sofisticiranih površina karoserije s besprijekorno povezanim kontrastnim oblicima. Dodatni kromirani remen koji se uzdiže na zadnjem dijelu vozila stvara skladne linije sa zadnjim spojlerom, dodatno doprinoseći sportskom pedigreu automobila.

Evropski Sportage pozadi zadržava svoj snažan izgled na cesti s mišićavim fastback dizajnom koji se prelijeva u zadnja svjetla koja su dizajnirana da ostave dojam da su vrlo precizno urezana u karoseriju. Zadnja svjetla povezana su tankom vodoravnom linijom, što novom Sportageu daje prilično širok izgled pozadi.

Novi crni krov, još jedan novitet u Sportageu u Evropi, sada je dostupan u GT-line verziji koja naglašava sportski profil i dinamičan C-stub. Novi crni krov uvjerljivo je dizajnersko obilježje, koje je u ovoj verziji dodatno nadopunjeno izvanrednim živim bojama karoserije. Zavisno od verzije opreme, novi Sportage nudi 17-, 18- ili 19-inčne naplatke – postoji šest različitih oblika, boja i detalja na izbor.