Peugeot na tržište BiH uveo novi SUV 2008

Peugeot na tržište BiH uveo novi SUV 2008

Lansiran 2019. godine i do danas proizveden u gotovo 700.000 primjeraka, PEUGEOT 2008 je od samog početka bio među tri najprodavanija SUV modela u evropskom B segmentu, a 2021. godine zauzeo je čak najviše mjesto na toj listi.

Za uspjeh ovog modela posebno je zaslužan model E-2008 koji se smatra pionirom elektrifikacije u svom segmentu od 2019. godine, s više od 75.000 proizvedenih primjeraka.

U 2022. godini izvedba E-2008 predstavljala je čak 17,4 % prodanih primjeraka, što ju je svrstalo među tri najprodavanija električna SUV modela u B segmentu u Evropi.

MATTHIAS HOSSANN, DIREKTOR DIZAJNA PEUGEOT „S novim modelom 2008 marka PEUGEOT nastavlja jačati svoj tehnološki i lavlji identitet. Jedan od ključnih elemenata dizajnerskog rada bio je prednji dio i njegovo uprizorenje u cjelinu, jer nosi veličanstveni potpis u obliku tri lavlje kandže. Prednji dio naglašava snažan i atletski izgrađen stilski izgled koji je ovaj novi SUV 2008 učinio uspješnim na svim tržištima i zahvaljujući kojem prodire na tržišta vozila višeg cjenovnog razreda.“

Kupce vozila PEUGEOT 2008 privlači prije svega veličanstveni oblikovni dizajn koji općenito opisuju kao elegantan, snažan i robustan. Također cijene i njegovu svestranost i okretljivost, što novu 2008-icu čini posebno pogodnom za aktivne porodice.

Novi PEUGEOT 2008 proizvodi se u tvornici Vigo u Španiji. Njegova prodaja kreće u ljeto 2023., a u ponudi će biti tri izvedbe – ACTIVE, ALLURE, GT – i četiri motora, uključujući novi 100 % električni motor s 115 kW/156 KS i dometom do 406 kilometara (WLTP kombinirani ciklus). Ponuda će biti proširena 2024. godine dolaskom novog hibridnog motora.

PRIVLAČNOST: izražajan oblikovni dizajn SUV-a za još snažniju osobnost

Privlačnost je od samog početka prodaje PEUGEOTA 2008 u središtu njegovog uspjeha. Dizajnerski tim marke PEUGEOT uspio je naglasiti njegove karakterne osobine i time dokazati njegovu nesumnjivu pripadnost segmentu SUV-a i vozilima višeg cjenovnog razreda.

JEROME MICHERON, DIREKTOR PRODUKTA PEUGEOT: „Zahvaljujući svom oblikovnom dizajnu sportskog terenskog vozila i povezivim sistemima nove generacije, novi PEUGEOT 2008 prelazi u višu klasu i ulazi u novu dimenziju 100 % električne izvedbe. Novi E-2008 opremljen je najnovijom električnom tehnologijom i nudi do 406 kilometara dometa. Osim toga, na svom vrlo dinamičnom tržištu, novi PEUGEOT 2008 ima sve potrebne adute da ostane na vrhu postolja kompaktnih SUV vozila. I dalje će nastaviti privlačiti veliki broj kupaca koji traže održivo iskustvo, jer odlično utjelovljuje vrijednosti marke PEUGEOT.

 • Prednji dio s novim svjetlosnim potpisom PEUGEOT

2008 je drugi model koji je preuzeo najnoviji svjetlosni potpis marke PEUGEOT, nakon nove limuzine 508 i novog karavana 508 SW. Za njega su karakteristična tri vertikalna sklopa svjetala u obliku tri lavlje kandže koje su na novom 2008 ugrađene u svjetlosne crne umetke na odbojniku. Cjelokupan sklop naglašava snažnu osobnost modela 2008 i njegov izdržljiv oblikovni dizajn SUV-a. Novi svjetlosni potpis dobile su sve izvedbe. Upečatljiv učinak tri lavlje kandže po prvi put je na izvedbama GT proširen na funkciju osvjetljenja farova „full LED“ upotrebom tri optička modula. Zbog toga se izvedbe GT razlikuju od ostalih izvedbi, jer njihov prednji dio krasi potpuno ekskluzivni svjetlosni potpis.

 • Zadnji dio s novim interpretiranim svjetlosnim potpisom

Nove zadnja svjetla s LED diodama kojima su opremljene sve izvedbe novog modela 2008 reinterpretiraju legendarne tri lavlje kandže koje krase zadnji dio vozila PEUGEOT. Svjetla se sastoje od tri horizontalna para spojenih letvica zaobljenog i elegantnog izgleda koje vizualno naglašavaju osjećaj širine vozila. LED diodama su također opremljena svjetla za vožnju unazad i pokazivači smjera.

 • Redizajnirani prednji dio

Novi 2008 dobio je novi prednji dio koji se može pohvaliti novim amblemom marke PEUGEOT. Prošireni prednji dio krasi potpuno poseban bočni uzorak koji je povezan s farovima i na taj način naglašava vertikalnost i snažan stav vozila.

Vodoravni tematski motiv u svjetlećoj crnoj boji dopunjava prednji dio izvedbe ACTIVE.

Na izvedbama ALLURE i GT prednji dio dobio je vertikalni uzorak u boji karoserije koji se proteže do elegantnih tamnih umetaka koji naglašavaju vertikalnost prednjeg dijela. Zbog boje karoserije na uzorku ukrasna maska se još bolje stapa s odbojnikom, a prednji dio ima zbog toga još robusniji izgled.

 • Sasvim nove boje

Moderna siva boja Selenium koja je odabrana za lansirnu boju modela jedna je od boja u raspoloživoj paleti. Nova bijela boja Okenite obogaćena plavkasto-sivim nijansama naglasit će eleganciju novog vozila 2008. Izvedba GT je serijski dostupna u dvobojnoj kombinaciji s crnim krovom. Kod svih novih vozila 2008 spoljašnji retrovizori su u crnoj boji, bez obzira na izabranu boju karoserije.

Novi 2008 dostupan je u šest boja karoserije (siva Selenium, siva Artense, bijela Okenite, crna Perla Nera, crvena Elixir i plava Vertigo).

 • Oblikovni dizajn inovativnih felgi

Novi PEUGEOT 2008 dobio je felge od lake legure s revolucionarnim oblikovnim dizajnom, odnosno iste felge koje su već bile predstavljene na PEUGEOTU 408. Dostupno je više modela felgi, na primjer 16-inčna „NOMA“ (za izvedbe ACTIVE), 17-inčna „KARAKOY“ (ALLURE i GT) ili 18-inčna „EVISSA“ (opcijski za GT). Sve felge od lake legure su sa 4-kraka i na sredini imaju otisnut logotip PEUGEOT koji elegantno prekriva matice točka.

 • Modernizirane pločice s natpisom PEUGEOT

Prednji, bočni i zadnji amblemi novog PEUGEOTA 2008 dobili su novu tipografiju i novu sivu boju Basalt.

Kod izvedbe E-2008 slovo „E“ njenog imena je u bijeloj i plavoj boji s dikroičnim odsjajem.

Monogram PEUGEOT se na zadnjem dijelu proteže po cjelokupnoj širini ukrasne letvice poklopca prtljažnog prostora.

 • Nove elegantne tkanine

Sve izvedbe novog Peugeota 2008 dobile su obnovljene presvlake sjedala, što ukazuje na obogaćivanje nivoa opreme, kao što su nove presvlake Alcantara koje su dostupne kao dodatna oprema za izvedbe GT.

EMOCIJE: neusporedivi PEUGEOT i-Cockpit® je više nego ikada u središtu užitaka u vožnji

PEUGEOT i-Cockpit® je jedan od ključnih i najprepoznatljivijih elemenata putničkog prostora modela marke PEUGEOT. U posljednjem desetljeću prodanih je više od 10 milijuna primjeraka vozila, zato je s novim Peugeotom 2008 poboljšan i osavremenjen kako bi pružio još optimalniju ergonomiju i bolje užitke u vožnji.

 • Novi dizajn digitalne instrument table

Instrument tabla novog vozila 2008 je kod izvedbi ALLURE i GT digitalna i nalazi se u visini očiju, neposredno iznad volana. Njen 10-inčni digitalni ekran je redizajniran, a kod izvedbi GT opremljen je i s 3D-prikazivačem. Boja ekrana, redoslijed i raspored funkcija mogu se u potpunosti prilagoditi vozačevim željama. Kod izvedbe ACTIVE vozilo 2008 zadržalo je analognu instrument tablu.

 • Središnji 10-inčni ekran na dodir za sve nove izvedbe 2008

Od sada su svi Peugeoti 2008 serijski opremljeni središnjim 10-inčnim ekranom na dodir (ekran je bio 7-inčni kod prve dvije faze modela). Njime možemo upravljati funkcijama autoradia i telefona (izvedba ACTIVE) ili najnovijom generacijom informacijsko-zabavnim sistemima PEUGEOT i-Connect® i PEUGEOT i-Connect® Advanced.

Kod izvedbi ALLURE i GT središnji ekran opremljen je tehnologijom HD.

Ispod središnjeg ekrana još uvijek se nalaze klavirske dirke za brz pristup ključnim funkcijama.

 • Kompaktni volan u središtu zbivanja

Za PEUGEOT i-Cockpit® karakterističan volan manjih dimenzija pruža još više užitaka u vožnji, jer nudi jedinstveni osjećaj preciznog i okretnog upravljanja. Volan ima na sredini novi logotip, a donji dio obruča po potrebi krasi nova pločica s oznakom GT. Na volanu se nalaze upravljački prekidači multimedijskog sistema (audio izvori, telefon) kao i prekidač za kontrolu jačine zvuka i glasovno upravljanje.

 • Prefinjeno ambijentalno osvjetljenje kod izvedbe GT

Putnički prostor novog 2008 GT dobio je ambijentalno osvjetljenje koje se može prilagoditi u osam različitih boja, od kojih su neke nove i od sada usklađene s bojama središnjeg ekrana na dodir, prilagođavajući se odabranom načinu vožnje.

 • Nova ručica ručnog mjenjača

Novi modeli 2008 sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem opremljeni su novom ručicom mjenjača koja omogućuje bolju ergonomiju, dok su novi modeli s automatskim mjenjačem zadržali novu elegantnu, praktičnu i diskretnu izbornu ručicu koja je predstavljena u proljeće 2022.

 • Grip Control

Novi PEUGEOT 2008 opremljen je sistemom Grip Control za kontrolu prianjanja koji omogućuje tri načina vožnje: pijesak, blato i snijeg. Ovisno o državi, sistem Grip Control je dostupan u kombinaciji sa zimsko-ljetnim gumama „3PMSF“.

IZVRSNOST: novi standard na području elektrifikacije i povezivanja

Nadasve savremeni novi 2008 namjerava svojim učinkovitim elektrificiranim motorima i sistemima povezivanja najnovije generacije privući nove kupce.

 • Sve više učinkovitiji model E-2008 s dometom do 406 km

E-2008 koji se smatra pionirom među 100 % električnim SUV vozilima u B segmentu dobit će novi motor s kojim su već opremljeni modeli E-208 i E-308. Najveća snaga porasla je za 15 %, i to sa 100 kW/136 KM na 115 kW/156 KM, a baterija je povećana s 50 kWh na 54 kWh. Zahvaljujući opsežnim nastojanjima za povećanje učinkovitosti, uz povećane performanse, vozilu je osiguran i veći domet koji iznosi do 406 km u usporedbi s prethodnih 345 km (WLTP kombinirani ciklus).

Za novi PEUGEOT E-2008 dostupna su dva tipa ugrađenih punjača, tako da je vozilo prikladno za sve vrste korištenja i sva rješenja za punjenje: serijski je dostupan jednofazni punjač 7,4 kW, a uz doplatu trofazni punjač snage 11 kW.

Punjenje baterije s 20 % na 80 %  na javnoj stanici za punjenje (100 kW) traje otprilike 30 minuta, a na punionici Wallbox (7,4 kW) 4 sata i 40 minuta te na učinkovitijoj utičnici (3,2 kW) 11 sati i 10 minuta.