Počela prodaja Chery automobila u BiH

Počela prodaja Chery automobila u BiH

Kompanija Grand Automotive d.o.o. iz Sarajeva je od 2016. godine nosilac prava zastupanja interesa brenda Ford na bosankohercegovačkom tržištu. Od polovine 2022. godine pod isti krov stiže i brend MG, a s krajem desetog mjeseca ove godine širi se paleta brendova sa ovlaštenim zastupništvom brenda Chery za BiH. Od početka prodaje tržištu će biti dostupna tri modela: sportom nadahnuti gradski crossover FX, sinonim za eleganciju i sofisticiranost u kompaktnom izdanju sa oznakom Tiggo 7 Pro te za broj veći luksuzni Tiggo 8 Pro.

Chery FX je ulazni model. Nastao je u skladu sa konceptom „Art in Motion“ baziranim na avangardnoj umjetnosti odakle proističe njegov moderan dizajn. Bez obzira na izbor paketa opreme lice mu krasi stilizovana rešetka hladnjaka, a biće prepoznatljiv po „T“ obliku dnevnih svjetala, dok su mu kratki i dugi snop, spakovani u odvojeno kućište, povjereni LED tehnologiji osvjetljavanja. Stražnja svjetla u 3D obliku se idealno stapaju sa futurističkom siluetom i krovom koji zbog crne boje „C“ stuba ostvaruje efekat „plutajućeg“.  Unutrašnjost je ispunjena trendovskim digitalijama sa ekranima visoke rezolucije i dijagonale 10,25 inča koji podržavaju Android Auto i Apple CarPlay aplikacije. Kompletna kabina odiše vrhunskom završnom obradom i premium materijalima poput perforirane eko kože na sjedištima sportskog profila te na dodir mekane plastike na armaturnoj ploči. Ambijentalno osvjetljenje i bežični punjač za pametni telefon su dio standardne opreme, a među naprednim sistemima asistencije vozaču se nalazi adaptivni tempomat, upozorenje na frontalni sudar, autonomno kočenje u slučaju nužde, upozorenje na napuštanje vozne trake te asistent sa održavanje vozila u saobraćajnoj traci.

Sinonim za eleganciju u kompaktnom SUV izdanju je Tiggo 7 Pro. Krase ga robusnost, moderan stil i bezvremenski dizajn sa velikom maskom hladnjaka na prednjem kraju vozila i izlomljeni bokovi koji ostavljaju dojam vozila u stalnom pokretu. Atraktivnim ga čini i LED osvjetljenje sa dinamičkim pokazivačima pravca u prednjim svjetlima u svim paketima opreme te stop lampe spojene cijelom širinom vrata prtljažnika. Svi modeli stižu i sa velikim panoramskim krovom površine 1.13 m², a čak pola staklene površine se može otvoriti. U unutrašnjosti ima prostora za 5 putnika u punom komforu. Kada su podignuti naslonjači sjedišta onda prtljažnik raspolaže osnovnom zapreminom od 475 litara, no u slučaju obaranja stražnje klupe onda se maksimum kapaciteta podiže na 1500 litara. Mjesto vozača i suvozača su podijeljeni visokim grebenom sa dva sprata gdje se na gornjem nalaze integrisani držači za čaše i ladica za bežično punjenje mobilnih telefona, a zbog „shift by wire“ tehnologije kontrole mjenjača ostalo je dovoljno prostora da se u donjem dijelu grebena ostavi veliki prostor za odlaganje krupnijih predmeta. Standardno je ambijentalno osvjetljenje i digitalni instrumenti uz veliki ekran multimedije koji podržava moderne načine povezivanja sa pametnim telefonima. Kao i u slučaju FX-a i Tiggo 7 Pro raspolaže dugom listom naprednih sistema asistencije vozaču i sigurnosti svih putnika poput zaštitnog prstena sa 6 vazdušnih jastuka.

Flaship model po pitanju stila, elegancije, ali i kapaciteta je Tiggo 8 Pro. U BiH će biti dostupan samo u najbogatijem paketu opreme, a on podrazumijeva sve od adaptivnih svjetala u LED tehnologiji koja prate i liniju kretanja vozila do tri ekrana u unutrašnjosti od kojih je treći rezervisan za kontrolu klimatizacije. Stilski Tiggo 8 Pro dijeli linije sa Tiggo 7 Pro modelom, ali zbog većeg kapaciteta mjeri 22 centimetra više u dužinu zbog kojih kabina prima 7 putnika. Enterijer je oplemenjem luskuznim materijalima, masivnim i udobnim sjedištima od perforirane eko kože i debelim bočnim profilima. Drugi red sjedišta posađen je na klizače kako bi se moglo manipulisati prostorom u trećem redu, ali i prtljažnikom koji varira od osnovnih 210 do čak 2101 litar zapremine. Sigurnost putnika je na visokom nivou čemu je garant karoserija visoke čvrstoće, ali i zaštitni prsten sa 6 air bagova te niz elektronskih sistema asistencije.

Visokoefikasni TGDI motor

Svi Chery modeli dostupni u BiH dijele jednaku pogonsku jedinicu. Riječ je o 1.6 litarskom četverocilindarskom benzincu koji uz asistenciju turbo punjača na prednje točkove isporučuje 186 KS te obrtni moment od 290 Nm dostupnom u rasponu od 2.000 do 4.000 obrtaja u minuti. Motor je „in-house“ proizvod, dakle razvijen je i proizveden od strane Chery inženjera u Kini. Prenos snage se obavlja posredstvom automatskog mjenjača sa tehnologijom mokrog kvačila i sedam stepeni prenosa. Potpisuje ga proizvođač Gertrag koji je inače dobavljač mjenjača za Mercedes-Benz i BMW.

Cjenovna politika i garancija kvaliteta

U vremenu kada munjevitom brzinom rastu cijene automobila u cijelom svijetu Chery ima drugačiji pristup i nastoji održati cijene realnim koliko je god to moguće. Ovakav pristup otvara vrata bržem adaptiranju kupaca na modele sa Chery značkom koji nipočemu ne zaostaju za evropskim proizvođačima i spremni su čak i razmažene Ervopljane zadovoljiti stilom, komforom, naprednim tehnologijama, ali i cijenom. Stoga ne treba da čudi činjenica da je Chery najveći izvoznik vozila iz Kine, a u vrlo velikoj konkurenciji sa preko 2.500 zvaničnih proizvođača automobila u ovoj azijskoj zemlji nalazi se u top 10. O tome kolikim nivoom kvaliteta raspolažu Chery automobili najbolje govori podatak da svi modeli dolaze sa jedinstvenom sedmogodišnjom garancijom ili intervalom od 150.000 pređenih kilometara.