Porsche juri titule u Formuli E i u FIA Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti

Porsche juri titule u Formuli E i u FIA Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti

Porsche bi trebao započeti sezonu motosporta 2022. sa ambicioznim ciljevima i opsežnim programima. Glavni fokus će biti prijave na ABB FIA Svjetsko prvenstvo Formule E i FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti. A proširenje sportskih aktivnosti kupaca i intenzivne pripreme za novi LMDh program su također dodane u raspored aktivnosti. „Motosport je oduvijek imao posebnu ulogu u korporativnoj strategiji Porschea, a već više od 70 godina koristimo trkačku pozornicu kao poligon za testiranje naših najnovijih tehnologija. Suočavamo se sa velikim izazovima – i u sportskom i u organizacionom smislu. Odlučni smo igrati aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti, dok istovremeno zadržavamo svoj DNK motorsporta,“ rekao je Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG tokom digitalnog događaja „Noći šampiona“.

„Održivost i elektrifikacija nalazi se visoko na našoj listi prioriteta“, dodao je Michael Steiner, član Izvršnog odbora za istraživanje i razvoj. „Ovo je nešto što će se odraziti i na motosport budućnosti. Kao što možete vidjeti iz razvoja e-goriva u partnerstvu sa kopanijomm ExxonMobil, pored našeg konceptnog automobila Mission R, sada postaju vidljivi prvi veliki koraci u ovom pravcu.“ Studija potpuno električnog trkaćeg automobila Mission R je izazvala uzbuđenje kada je, na primjer, predstavljena na događaju IAA MOBILITY 2021 u Minhenu. Ovaj spektakularni trkaći automobil sa pogonom na sve točkove koji isporučuje do 800 kW (1.088 KS) je vizija potencijalnog sportskog automobila budućnosti za utrke kupaca.

TAG Heuer Porsche Formula E tim ima za cilj da ostvari prve pobjede

ABB FIA Svjetsko prvenstvo Formule E započinje svoju osmu sezonu 2022. godine. Tim TAG Heuer Porsche Formule E je postavio sebi ambiciozan cilj za narednih 16 događaja na svjetskom prvenstvu: očekuje se da će Porsche 99X Electric svoj veliki potencijal pretvoriti u niz uspjeha. „Apsolutno nema sumnje da imamo sve što je potrebno za pobjedu u utrkama. Glavni događaji prošle sezone su to jasno pokazali”, kaže Thomas Laudenbach, čovjek koji upravlja Porsche Motorsportom umjesto Fritza Enzingera od 1. oktobra ove godine. „Tokom proteklih nekoliko mjeseci, naš razvojni tim u Weissachu je izradio sve modifikacije koje dozvoljavaju propisi i čvrsto smo uvjereni da će Porsche 99X Electric moći voditi u narednoj sezoni. „TAG Heuer Porsche Formula E tim vjeruje u kontinuitet u dva kokpita: tvornički vozači André Lotterer (#36) i Pascal Wehrlein (#94) će ponovo biti na startnoj poziciji za tim iz Weissach-a 2022. godine. Ako neko od njih dvojice odustane, Simona de Silvestro ili Neel Jani će biti spremni da uskoče. Nova sezona bi trebala početi 28./29. januara 2022. sa dvije utrke u gradu Diriyah, Saudijska Arabija.

Dva tvornička Porsche 911 RSR modela su ponovo ušla u FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti (WEC)

U Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti (FIA WEC), Porsche će u sezoni 2022. ponovo ponuditi dva modela 515 PS 911 RSR. Dva trkačka automobila će ući u narednih šest utrka pod vodstvom Alexandera Stehliga, generalnog menadžera projekta i šefa operacija, i imat će malo drugačiju posadu vozača. Italijan Gianmaria Bruni i Austrijanac Richard Lietz će ponovo dijeliti vozačke dužnosti u automobilu broj 91. U sestrinskom automobilu broj 92, Kévin Estre iz Francuske će zamijeniti mjesta sa iskusnim Dancem Michaelom Christensenom. Dvojac je pobjedio u klasi takmičeći se na 24 sata Le Mansa prije tri godine, kao i titulu u sezoni 2018/2019. Prva utrka nove sezone je zakazana za 18. mart u Sebring-u (SAD), a 11./12. juna 2022. dva Porschea 911 RSR će se takmičiti u 90. izdanju francuske klasik utrke izdržljivosti. Tokom takmičenja na vrhuncu godine, posadi tvorničkih vozača  podršku dati Frédéric Makowiecki iz Francuske (#91) i Belgijanac Laurens Vanthoor (#92).

Priprema za LMDh: Cameron i Nasr su dodani u postavu vozača

Dane Cameron i Felipe Nasr će biti uključeni u postavu tvorničkih vozača Porsche Motorsporta od 2022. godine. Cameron, 33-godišnji Amerikanac, osvojio je titulu IMSA WeatherTech SportsCar Championship DPi 2016. i 2019. godine, dok je Nasr, 29-godišnji bivši vozač Formule 1 iz Brazila, dobio prvenstvo u sjevernoameričkoj seriji utrka izdržljivosti u 2018 i 2021. Dva nova tvornička vozača će biti intenzivno uključena u dalji razvoj LMDh prototipa kompanije Porsche. Upravljanje ovim revolucionarnim trkačkim aktivnostima izdržljivosti za Porsche će biti u sposobnim rukama iskusnog švajcarca Ursa Kuratlea. Hibridni trkaći automobil od 500 kW (680 KS) bi trebao završiti brojne probne vožnje 2022. godine.

Počevši od 2023. godine, prototip za LMDh će biti uključen od strane Porsche Penske Motorsporta u FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti i u IMSA WeatherTech SportsCar Svjetskom prvenstvu Sjeverne Amerike. Po prvi put nakon nekih 30 godina će biti moguće takmičiti se za ukupne pobjede u klasicima izdržljivosti u Le Mansu, Sebringu i Daytoni sa automobilima identične konstrukcije. „Radimo punom parom sa našim partnerom Penske na razvoju novog prototipa za LMDh i konstantno sarađujemo sa proizvođačem šasija Multimatic,“ objašnjava Thomas Laudenbach. „U januaru ćemo započeti intenzivna testiranja kako bismo osigurali optimalnu pripremu za naš nastup na takmičenju 2023.”

Utrke kupaca: snažno prisustvo u SAD-u, DTM-u i na klasicima

U sezoni 2022., Porsche će ponovo podržati brojne timove kupaca koji će se takmičiti sa modelom 911 GT3 R na velikim međunarodnim pozornicama. U Njemačkoj će to prvenstveno značiti sudjelovanje na utrci ADAC GT Masters, te na utrci DTM po prvi put, gdje će se iskusni partneri boriti tokom cijele trkačke sezone: tim za SSR Performance je do danas bio izuzetno uspješan na ADAC GT Masters-u, a na stazi će biti dva modela 911. Tim 75 Bernhard će spremiti identično konstruisan automobil koji će isporučivati preko 500 KS u skladu sa FIA GT3 propisima: događaj koji će vjerovatno brojati osam epizoda u narednoj godini. Tvornički vozač Thomas Preining (Austrija) će biti za volanom u timu dvostrukog ukupnog pobjednika Le Mansa i ambasadora brenda Porsche. Porsche će podržati dva tima kupaca u DTM-u na osnovu svog isprobanog i testiranog koncepta, koji se sastoji od inženjera, servisa rezervnih dijelova i vozača iz tima proizvođača sportskih automobila sa sjedištem u Stuttgartu.

U trkačkoj seriji Sjeverne Amerike IMSA, timovi kupaca će se ponovo takmičiti za pobjede 2021. nakon što su osvojili šest titula u izuzetno uspješnoj godini. U novoj GTD Pro klasi, Pfaff Motorsport će predstaviti Porsche 911 GT3 R sa dva tvornička vozača: Matt Campbell (Australija) i Mathieu Jaminet (Francuska). Za GTD kategoriju je planirano više GT3 automobila koje će ponuditi timovi kupaca. Za evropske klasike izdržljivosti na stazama Nürburgring i Spa-Francorchamps, partneri će poslati na takmičenje brojne modele 911 iz Weissach-a. Tim Manthey – branilac titule i pobjednik rekorda na utrci Nürburgring 24 sata – će se ponovo takmičiti sa sjajnom posadom. Tvornički vozači Kévin Estre, Michael Christensen, Laurens Vanthoor i Frédéric Makowiecki će dijeliti kokpit Porschea 911 GT3 R, poznatog kao „Grello“. Potvrđen je ulazak još četiri verzije modela 911 od 500+ KS na ovaj njemački klasik.

Timovi kupaca koji se takmiče u utrkama Intercontinental GT Challenge, GT World Challenge, FIA WEC, European Le Mans Series i Asian Le Mans Series, između ostalog, dobit će istu podršku od Porschea kao i prošle godine. U brojnoj GT4 trkačkoj seriji koja se održava širom svijeta, a koja uključuje i njemački DTM Trophy, Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport, koji je predstavljen u novembru, će prvi put biti na startnoj poziciji 2022. godine. Homologirani trkaći automobil razvija 368 kW (500 KS), stoga je znatno snažniji od svog prethodnika. Tokom razvoja novog trkača za GT4, fokus je bio na voznim svojstvima, a još više na efikasnijoj aerodinamici.

Porsche Mobil 1 Supercup prije 30. sezone: fokus na novi Porsche Junior

Trenutni Porsche 911 GT3 Cup od 375 kW (510 KS) se takmiči u svojoj drugoj trkačkoj sezoni 2022. godine u brojnim Porsche kupovima širom svijeta. Fokus u narednoj godini će ponovo biti na Porsche Mobil 1 Supercup-u. Međunarodni Porsche kup se održava kao dio Formule 1 i postići će posebnu prekretnicu 2022. godine: ovo će biti 30. sezona Supercup-a. Porsche ekipa polaže velika očekivanja u njemačkog vozača Laurina Heinricha, dok se on priprema za takmičenje koje će se sastojati od ukupno osam događaja: na probnoj sesiji u novembru gdje je bilo dvanaest učesnika, 20-godišnjak se odlično pokazao i, kao novi Porsche Junior, dobit će opsežnu podršku od Porsche Motorsport-a.

Porsche kup: Jan Heylen pobjeđuje protiv Alfreda i Roberta Renauera

Tradicionalni Porsche kup, koji se svake godine dodjeljuje najuspješnijem privatnom vozaču Porschea od 1970. godine, pripada Janu Heylenu za 2021. godinu. Zajedno sa tvorničkim vozačem Patrikom Longom i njegovim američkim zemljakom Trentom Hindmanom, iskusni Belgijanac je prošle sezone osvojio utrku IMSA Michelin Endurance Cup za volanom Porschea 911 GT3 R iz Wright Motorsport-a. Ova presuda uzima u obzir četiri najvažnije trke izdržljivosti u Sjevernoj Americi. Heylen je također osvojio utrku IMSA Michelin Pilot Challenge za GT4 automobile zajedno sa američkim vozačem Ryanom Hardwickom. U ovom slučaju, u Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport je ušao tim kupaca iz američke države Ohajo. Ovaj 41-godišnji biciklistički entuzijasta, koji već dugi niz godina živi u SAD-u, uz priželjkivani trofej će dobiti i novi sportski automobil Porsche vrijedan 150.000 eura. Nagrada za uspješne vozače amatere, koja se dodjeljuje već 52 godine, zasnovana je na ideji koju je predložio Ferry Porsche.

Porsche TAG Heuer Esports Supercup: Joshua Rogers slavi drugu titulu

Na digitalnoj „Noći šampiona“ Porsche-a, koja se održala 18. decembra, Australac Joshua Rogers je po drugi put nagrađen kao šampion Porsche TAG Heuer Esports Supercup-a. Nakon što je prvu titulu dobio 2019. godine, 22-godišnjak iz tima Coanda Simsport je po drugi put osvojio titulu u trkačkoj seriji koja se održava na iRacing platformi. Porsche TAG Heuer Esports Supercup 2022 počinje 5. februara na virtuelnoj verziji GP staze u Hockenheim-u.