Porsche Taycan novi Safety Car za Formulu E

Porsche Taycan novi Safety Car za Formulu E

Porsche nastavlja sa liderskim kvalitetima, jer od sada prepoznatljiv dizajn modela Taycan izvučen je iz pit line-a i spreman je za stazu, ali, kao kao Safety Car u Svjetskom prvenstvu Formule E. Prva runda ovog električnog karnevala na čelom sa Taycanom starta 28./29. januar u Diriji, Saudijska Arabija.

Dizajniran da bude više od samo sigurnosnog automobila Formule E, Porsche Taycan Turbo S posjeduje upečatljivu boju i dizajn, jer sadrži boje svih jedanaest timova koji se takmiče u prvenstvu, kao i boje FIA-e i Formule E. Simbolizira posvećenost svih uključeni u Formulu E i zajednički put ka budućnosti trkanja potpuno električnih motora. Istovremeno, daje vizualni izraz društvenih vrijednosti kao što su različitost i zajednica. Broj 22 odaje priznanje za učinak 22 vozača koji su se takmičili u seriji ove sezone.

Zahvaljujući zvojim voznim karakteristikama i sigurnosti, kao i snazi ​​do 560 kW (761 KS; Taycan Turbo S: potrošnja električne energije* kombinovana (WLTP) 25,6 – 24,3 kWh/100 km, emisija CO₂ kombinovana (WLTP) 0 g/km , potrošnja električne energije* kombinovana (NEDC) 28,5 kWh/100 km, kombinovana emisija CO₂ (NEDC) 0 g/km), Taycan Turbo S visokih performansi je idealan izbor u ključnoj ulozi sigurnosnog automobila u jedinom Svjetsko prvenstvo u elektromotosportu, utrke u srcu legendarnih svjetskih gradova uključujući London, Meksiko Siti, Njujork, Berlin, Monako i Seul. Sa Launch Control, vodeći model iz serije Taycan ubrzava od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 260 km/h.

Konverzija Porsche Taycan Turbo S u sigurnosni automobil zahtijevala je ugradnju kaveza i trkačkih sjedišta sa sigurnosnim pojasevima u šest tačaka, kao i žičanih pojaseva za sigurnosno osvjetljenje automobila i Marelli Logger sistem. Trepćuća svjetla su integrirana u branike. Novo radno mjesto Bruna Correia (Portugal), dugogodišnjeg vozača sigurnosnog automobila FIA Formule E, također je opremljeno aparatom za gašenje požara i komunikacijskim sistemom visoke tehnologije. Kao rezultat toga, sigurnosno vozilo ispunjava sve zahtjeve za uslugu u visoko konkurentnoj seriji kao što je ABB FIA Svjetsko prvenstvo Formule E.