Predstavljen novi Porsche Panamera za bh tržište

Predstavljen novi Porsche Panamera za bh tržište

Novi Porsche Panamera večeras je predstavljen za bosanskohercegovačko tržište, a sada pokriva još širi spektar. Panamera povezuje performansu sportskog vozila sa komforom ekskluzivne limuzine. A posebice sa 463 kW / 630 KS snažnim Panamera Turbo S modelom ovaj proizvođač sportskih vozila naglašava svoj visok zahtjev u pogledu performanse najbolje u klasi.

Novi top model nadmašuje vrijednosti performanse dosadašnjeg Panamera Turbo. Porsche osim toga neprestano slijedi svoju E-Performance strategiju. Panamera 4S E-Hybrid nadopunjuje ponudu plug-in hibrida za kompletno novi pogon sa snagom sistema od 412 kW (560 KS) što je zamjena za dosadašnji model Panamera Turbo. Sam električni domet  je u usporedbi sa dosadašnjim hibridnim modelima povećan do 30 posto. Komfor i sportski karakter u jednakoj mjeri profitiraju od unaprijeđenih komponenti vozila, kontrolnih sistema te nove generacije regulacije upravljanja i guma.

Turbo S: od nule do 100 km/h u 3,1 sekunde
Najjači model Panamera Turbo S isporučuje 463 kW (630 KS) i nevjerovatnih 820 Nm što je 59 kW (80 KS) veću snagu i 50 Nm veći okretni moment nego dosadašnji vrhunski motor sa unutarnjim sagorijevanjem Turbo. To znatno poboljšava performanse: Standardni sprint je kod načina vožnje Sport Plus završen nakon 3,1 sekunde. Najveća brzina iznosi 315 km/h. Poznati četverolitreni V8 biturbo motor – razvijen u Weissachu, proizveden u Zuffenhausenu – je u tu svrhu temeljito dorađen. Kako bi se ogromna snaga kontrolirano prenosila na cestu i povećala performansa u zavojima, između ostalog su u skladu s modelom primijenjeni i dalje optimizirani zračni ovjes sa tri komore, Porsche Active Suspension Management (PASM) i sistem stabilizacije Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) uključujući Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus).

U novoj Panameri i Panameri 4 se sada diljem svijeta na svim tržištima koristi već poznati 2,9-litarski V6 biturbo motor. Vrijednosti snage se ss 243 kW (330 KS) i 450 Nm ne mijenjaju.

Za sve nove Panamera modele su sistemi vozila i regulacije podešeni u smjeru sportskih karakteristika i komfora re djelomično potpuno iznova aplicirani. Tako primjerice dorađeni Porsche Active Suspension Management (PASM) pruža osjetno poboljšanje komfora prigušivanja, dok regulacija električnog sustava stabilizacije Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) osigurava veću stabilnost. Osim toga, koristi se nova generacija regulacije upravljanja i guma.

4S E-Hybrid s baterijom od 17,9 kWh i do 54 km električnog dosega
S novom Panamerom 4S E-Hybrid Porsche predstavlja još jedan plug in hibridni model usmjeren na performanse. Inteligentna kombinacija elektromotora snage 100 kW (136 KS) koji je integriran u PDK mjenjač sa osam stepeni prenosa i 2,9-litarskog V6 biturbo agregata sa 324 kW (440 KS) postiže se snaga sistema od okupno 412 kW (560 KS) i maksimalni obrtni moment sistema od 750 Nm. Ovaj model mjenja dosadađnji Panamera Turbo. Na isti način oduševljavaju i performanse: U kombinaciji sa serijskim paketom Sport Chrono sprint uspijeva od nule do 100 km/h u 3,7 sekundi. Pri 298 km/h se postiže najveća brzina. Bruto kapacitet baterije povećan je pomoću optimiziranih ćelija u usporedbi sa dosadašnjim hibridnim modelima sa 14,1 na 17,9 kWh, a načini vožnje su optimizirani u pogledu još učinkovitijeg korištenja energije. Panamera 4S E-Hybrid ima potpuno električni doseg prema WLTP EAER City od do 54 km (NEDC: do 64 km).