Stižu novi električni BMW modeli X serije

Stižu novi električni BMW modeli X serije

BMW je predao aplikaciju iz koje se vidi da namjerava proizvesti četiri potpuno nova električna SUV-a.

Riječ je o modelima iX6, iX7, iX8 i iX9, čija su imena registrovana u Njemačkoj, a koja slijede BMW-ov način imenovanja električnih SUV-ova.

Ova imena su se prvi put pojavila prije pet godina, no prije nego je elektrifikacija uzela zamah u industriji. Aplikacija za zaštitu imena je pokazatelj da je BMW intenzivirao razvoju svoje ponude električnih SUV-ova.

Svi pomenuti modeli su veći od modela iX3, a iX6 je vjerovatno vozilo srednje veličine dok ostali pripadaju full-size segmentu. Međutim, dok iX6 i iX7 lako imaju smisla, manje je jasno koju će formu uzeti iX8 i iX9.

BMW iX6 bi trebao biti električni SUV u stilu coupea dizajnom sličnog modelu X6. Zanimljivo, nema nagovještaja oznake iX4, no glasine govore da će ovaj model zaista stići i zamijeniti konvencionalni X6 te da će biti baziran na platformi Neue Klasse.

O iX6 se i ranije pričalo, no njegov dolazak se očekuje tek u aprilu 2028. godine. S obzirom na to da će vjerovatno veličinom odgovarati modelu iX, očekuje se da će ga pokretati dva električna motora koja će isporučivati više od 600 KS u najsnažnijoj verzij. Manje snažna verzija sa stražnjim pogonom također je moguća.

BMW iX7 će biti električna verzija modela X7 s tri reda sjedišta, a ovaj model je potreban kako bi bio rival Mercedesovom SUV-u EQS. Ipak, očekuje se tek u augustu 2027. godine. Kao jedan od flagship SUV-ova iz BMW-a, trebao bi snagom biti blizak i7 sedanu koji razvija 536 KS.

Model iX8 će imati padajuću liniju krova i oštriju dinamiku vožnje u odnosu na iX7. Materijali i tehnologija u unutrašnjosti će biti vrhunski, odnosno najbolji, ali u ovom slučaju neće biti fokus na performansama kao u slučaju modela XM. S obzirom da je potpuno električni, iX8 neće direktno kanibalizirati prodaju modela XM koji je zapravo plug-in hibrid s V8 motorom.