Strategija 2.0: IONITY ubrzava širenje svoje mreže za brzo punjenje

Strategija 2.0: IONITY ubrzava širenje svoje mreže za brzo punjenje

IONITY već održava najveću evropsku mrežu stanica za punjenje visokih performansi, koje su dostupne većini električnih vozila. Zajedničko preduzeće sada ubrzava svoju dalju ekspanziju. Očekuje se da će se do 2025. broj lokacija povećati sa nešto manje od 400 na više od 1.000. U budućnosti bi trebalo da bude dostupno oko 7.000 mjesta za punjenje – preko četiri puta više nego danas (oko 1.500).

IONITY mreža koristi standard za punjenje Evropskog kombinovanog sistema punjenja (CCS). Zahvaljujući 800-voltnoj tehnologiji stanica za punjenje, Porsche Taycan se može tu puniti punim potencijalom do 270 kW. Kod korištenja Porsche Charging Service, vozači Taycana također imaju koristi od ujednačene, značajno snižene cijene za stanice za brzo punjenje IONITY od trenutno 0,33 eura po kilovat satu.

„Doživljavamo povećanje elektromobilnosti i povezane moćne infrastrukture za punjenje. U Porscheu će 50% automobila isporučenih širom svijeta biti djelimično ili potpuno na električni pogon do 2025. godine – više od 80% do kraja decenije. Ulaganjem u zajednički poduhvat IONITY, šaljemo važnu poruku svim kupcima da dodatno povećavamo udobnost putovanja e-mobilnim uređajima,“ kaže Oliver Blume, izvršni direktor Porsche AG-a.

Akcionari IONITY-a su BMW grupacija, Mercedes Benz AG, Ford Motor kompanija, Hyundai Motors sa KIA-om, Volkswagen grupacija sa Audijem i Porscheom i, u budućnosti, investiciona kompanija Blackrock

IONITY Strategija 2.0: gušća mreža, znatno više pogodnosti

Ubuduće, IONITY mjesta za punjenje neće biti izgrađena samo na evropskim autoputevima, već i u blizini velikih gradova i duž prometnih saveznih autoputeva. Na ovim novim mjestima za punjenje broj stanica će se povećati na šest do dvanaest. Osim toga, postojeće lokacije na rutama sa visokim zahtjevima za punjenje će biti proširene kako bi uključile dodatna mjesta za punjenje.

Kao dio „Oasis“ vodećeg koncepta, IONITY želi značajno povećati udobnost i uslugu. Kompanija će stoga posjedovati više zemljišta nego je to trenutno slučaj. Na tim mjestima bi se trebali izgraditi parkovi za punjenje sa sopstvenim restoranima i
 povezanim trgovinama.

Porsche Charging Service sa skoro 200.000 mjesta za punjenje

Porsche Charging Service omogućava pristup širom svijeta mjestima za punjenje različitih provajdera, uključujući IONITY. Trenutno postoji skoro 200.000 mjesta za punjenje povezanih u 20 zemalja u Evropi. Uključujući skoro 6.500 mjesta za punjenje sa više od 50 kW istosmjerne snage punjenja. Centralna naplata se vrši preko Porschea. Pored mreže zajedničkog preduzeća IONITY, Porsche planira i sopstvene premium stanice za brzo punjenje duž najvažnijih evropskih transportnih ruta.

Uz Porsche Destination Charging, kupci mogu besplatno puniti svoje Porsche električne i plug-in hibridne modele na posebno popularnim kontaktnim mjestima. Program sada nudi više od 2.700 stanica naizmjenične struje u preko 70 zemalja, na primjer u odabranim hotelima, restoranima, aerodromima, trgovačkim centrima, sportskim klubovima i marini. Dalja ekspanzija je u punom jeku.