Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH  tegljača za 18 odsto

Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH  tegljača za 18 odsto

Novi nezavisni test, obavljen u Nemačkoj, s vodećim modelom među Volvo kamiona po efikasnosti potrošnje goriva, nedavno poboljšanom Volvo tegljaču FH sa I-Save tehnologijom, pokazao je da taj kamion troši skoro 18 odsto manje goriva* u poređenju sa istim testom urađenim pre četiri godine.

U nedavnom testu, koji je sproveo nezavisni nemački časopis Trucker, Volvo FH 460 sa I-Save tehnologijom i ukupnom masom od 32 tone krenuo je na rutu dugu 343 km po javnim putevima, uključujući razne autoputeve, brdovite terene i uže puteve.

U poređenju sa istim testom obavljenim 2018. godine – pre nego što je Volvo uveo paket za uštedu goriva I-Save – testirani Volvo FH 460 sa I-Save tehnologijom postigao je kombinovano smanjenje potrošnje dizela i agensa AdBlue za impresivnih 18 odsto, odnosno u prosečna potrošnja je izbnosila samo 21,48 litara na 100 km.

„Efekti I-Save paketa, koji koristi napredna poboljšanja na Turbo Compound motoru, pametniji novi softver i prefinjenu aerodinamiku, kada se spoje daju veoma efikasnu upotrebu goriva. Ovaj nezavisni test je još jedan čvrst dokaz velikog i pozitivnog uticaja koji I-Save ima na potrošnju goriva”, kaže Helena Alsio, potpredsednica za upravljanje proizvodnim pogonom u kompaniji Volvo Trucks.

Niska potrošnja AdBlue je sve važnija

Istorijski gledano, troškovima za tečnost AdBlue se posvećuje malo pažnje. Ovo se dramatično promenilo jer su cene ovog agensa porasle za preko 100 odsto na mnogim tržištima. Na novom testu Volvo je takođe uspeo da zadrži potrošnju AdBlue na niskih šest odsto potrošnje dizela.

„Ukupna ekonomičnost potrošnje goriva, koja uključuje i dizel i AdBlue, postaje sve važnija za ukupne troškove vlasništva. Uvek se fokusiramo na to da ukupni troškovi za gorivo budu što niži“, nastavlja Helena Alsio.

Efikasni motori – ključ za smanjenje emisije CO2

Čak i ako je cilj kompanije Volvo Trucks da električni kamioni čine polovinu globalnih prodajnih kamionskih transakcija 2030. godine, dizel motor će nastaviti da igra važnu ulogu u smanjenju emisije CO2. Poboljšana efikasnost koju obezbeđuje napredak I-Save tehnologije u pogonskoj liniji je važan način da se doprinese smanjenju emisije CO2. Turbo Compound motor je takođe sertifikovan da radi na HVO100, obnovljivom dizelu iz hidrogenizovanih biljnih ulja, koji dramatično smanjuje emisiju CO2.