Volkswagen električna vozila – ID. porodica

Volkswagen električna vozila – ID. porodica

Obzirom na sve veći broj modela sa isključivo električnim pogonom,  Porsche BH je u svom trening centru u Rajlovcu organizovao trening na temu predstavljanja kompletne Volkswagen ID. familije vozila.

U cilju efikasne pripreme za trening, organizovana su dva modula u trajanju od po 2 sata gdje su prodajnim i servisnim savjetnicima, kao i servisnim tehničarima predstavljeni svi noviteti iz palete ovih vozila. S obzirom da je riječ o potpuno električnim modelima ID.3, ID.4 i ID.4 GTX (sa 2 elektromotora i pogonom na sve točkove), fokus je stavljen na sljedeće teme:

–  visokonaponski sistem,  

–  connect usluge putem mobilne „We“ aplikacije i korisničkog portala

– novosti po pitanju opreme vozila, konfiguracije, sistema asistencije, električnih sistema, klima sistema,  poboljšanog osvjetljenja, sigurnosti te podvozja.

„Na samom F2F treningu učesnici su pri radu u grupama imali priliku da samostalno rješavaju praktične zadatke. Iako je riječ o čisto električnim vozilima, osnovni napon je i dalje 12 V sistem koji se koristi za odobrenje pristupa vozilu, upravljanje relejima za punjenje, napajanje svih komfornih i infotainment komponenti itd. Modeli ID.4 i ID.4 GTX se ističu sa potpuno električnim bravama vrata na kojima postoji mogućnost i mehaničkog otvaranja u slučaju potrebe što je posebno interesantno za postprodajno osoblje koje je imalo priliku testirati i upoznati se sa ovim sistemom. Kompletiranjem ovoga treninga uz prethodni trening za visokonaponskog tehničara (HVT), osoblje u prodajno-servisnoj mreži je steklo kompletno obučene uposlenike koji mogu samostalno riješiti svaki zahtjev klijenta.

Po prvi put smo na edukaciji koristili tzv. hibridni model gdje smo teoretski dio predstavili putem online treninga dok smo za F2F trening ostavili samo praktične vježbe na vozilima te tako poboljšali efikasnost naših treninga“, izjavio je Jasmin Lučkin projekt menadžer za e-mobilnost u kompaniji Porsche BH.

Posebna novost su i online ažuriranja ovih vozila putem ugrađenog komunikacionog modula koji omogućava automatsko ažuriranje centralnog softvera, navigacionih mapa i ostalih funkcija bez potrebe dolaska vozila u servis, što značajno smanjuje trošak održavanja i štedi vrijeme vlasnicima ovih vozila.

Kao dopuna treningu, umjesto klasične rekapitulacije organizovat će se i online kvizovi znanja gdje svi učesnici imaju priliku da provjere usvojeno znanje, a najbolji biti nagrađeni prigodnim nagradama.

„Velika novost ovih vozila je i tzv. toplotna pumpa koja povećava autonomiju vozila pri niskim temperaturama. Uslov za ovaj sistem je i novo rashladno sredstvo R744 odnosno CO2 koji se koristi kao rashladni plin. Mi smo naručili novu stanicu za punjenje i pripremili smo novi trening koji planiramo provesti prije vrelih ljetnih dana“ – dodao je Lučkin.