Volvo EX90 upravo predstavljen, nova era švedske marke počela je danas!

Volvo EX90 upravo predstavljen, nova era švedske marke počela je danas!

Pravi SUV marke sa sedam sjedala, pri tome potpuno električan, koji dodatno podiže standarde u sigurnosti i održivijem životnom stilu. Novi Volvo EX90 predstavlja početak nove ere za tvrtku…

Počevši od modela Volvo EX90, svake godine ćemo otkriti jedan novi potpuno električni automobil. Do 2030. namjeravamo prodavati samo potpuno električne automobile, jedan od najambicioznijih planova elektrifikacije u automobilskoj industriji i ključan za našu ambiciju da do 2040. budemo klimatski neutralna tvrtka. Tako je krenula uvodna ceremonija…

Danas je u centru Stockholma svijetu otkriven novi potpuno električni SUV, koji u potpunosti odražava naše švedske korijene. U isto vrijeme, odražavajući naš globalni trag kao tvrtke, Volvo EX90 će se proizvoditi u SAD-u od sljedeće godine, a kasnije i u Kini. Do tada nam je cilj da ta dva proizvodna pogona budu klimatski neutralna, rečeno je na službenoj prezentaciji.

Novi instant klasik u skandinavskom dizajnu, Volvo EX90 definira princip funkcije koja slijedi oblik. To je svestran, moderan obiteljski automobil s modernim, velikim proporcijama, u kombinaciji s vrhunskom tehnologijom, povezivosti i elektrifikaciji za optimizaciju sigurnosti, učinkovitosti i estetike.

Volvo EX90 ima nevidljivi sigurnosni štit koju omogućuje najnovija senzorska tehnologija, iznutra i izvana. Vrhunski senzori poput kamera, radara i lidara povezani su s jezgrom računala automobila visokih performansi, gdje NVIDIA DRIVE pokreće interni softver Volvo Cars za stvaranje pogleda na svijet u stvarnom vremenu, oko cijelog vozila (360 stupnjeva).

S novom, potpuno električnom tehnološkom bazom, Volvo EX90 vaš je savršeni suputnik za održiviji obiteljski stil života. Isporučujući do 600 kilometara vožnje bez emisije ispušnih plinova s ​​jednim punjenjem, prema testnom ciklusu WLTP, puni se od 10 do 80 posto za manje od 30 minuta.

Isprva dostupna verzija s dvomotornim pogonom na sve kotače napaja se litij-ionskom baterijom kapaciteta 111 kWh i dva elektromotora s trajnim magnetima koji zajedno isporučuju u svojoj izvedbi snage 380 kW (517 KS) i 910 Nm okretnog momenta. U kombinaciji s potpuno novom šasijom, ovo stvara sjajno i glatko iskustvo vožnje.

Volvo EX90 sadrži otprilike 15 posto recikliranog čelika, 25 posto recikliranog aluminija kao i 48 kilograma reciklirane plastike i materijala na biološkoj osnovi, što odgovara otprilike 15 posto ukupne plastike korištene u automobilu – najviše razini bilo kojeg Volvo automobila do danas.

Konačno, Volvo EX90 je prvi automobil sa svim potrebnim hardverom za omogućavanje dvosmjernog punjenja. To je tehnologija pomoću koje možete koristiti bateriju kao dodatnu opskrbu energijom, na primjer za napajanje vašeg doma, drugih električnih uređaja ili drugog električnog Volvo automobila. Dvosmjerno punjenje u budućnosti, uz Volvo to je krenulo danas…