XEV YOYO – Eco auto godine u Bosni i Hercegovini

XEV YOYO – Eco auto godine u Bosni i Hercegovini

Na nedavno održanom „25. Izboru automobila godine u Bosni i Hercegovini“ za ECO auto godine proglašen je XEV YOYO

Mali dvosjed XEV YOYO je italijanska verzija električnog Smarta. Radi se o 100% električnom gradskom automobilu koji se može puniti na kućnu utičnicu, na javnim punionicama ili mu se jednostavno mogu zamjeniti prazne baterije, te nastaviti vožnju, bez punjenjenja.

YOYO također nudi i izuzetnu količinu opreme i prostora s obzirom na svoje dimenzije. Tako uz LED svjetla i veoma širok raspon kombinacija i boja karoserije, te prozračnu kabinu zahvaljujući krovnim prozorima, ali i svu opremu za ugodnu vožnju, kao što su klima uređaj, veliki info ekran osjetljiv na dodir, električno pokretana stakla, USB priključci i ostalo.

Ima doseg od 150 km, juri brzinom do 90 km/h, baterija ima garanciju 3 godine  i trajnost 300.000 km. XEV YOYO je prvi svjetski 3D printani električni automobil.

Sa dužinom od svega 2,53 metra i međuosovinskim rastojanjem od svega 1,68 metara zanimljivo je da YOYO nudi zaista dosta prostora za vozača i suvozača, što uz vrata koja se otvaraju pod veoma širokim uglom olakšava svakodnevnu upotrebu. Iza sjedišta je na raspolaganju i mali prtljažnik koji će biti sasvim dovoljan za manje kupovine i smještaj kablova za punjenje.

Uz zanimljiv dizajn i pravi gradski format, kao i električni pogon s kojim je moguće preći oko 150 kilometara za manje od 2 KM, najveći argument za XEV YOYO svakako je njegova cijena. Sa 29.990 KM do registracije i uz mogućnost korištenja subvencije od 10.000 KM, što skida cijenu na 19.990 KM, XEV dolazi kao pravo osvježenje na našem tržištu te će svakako postati zanimljiv izbor za sve kojima treba ovaj format automobila.

XEV YOYO je osvojio prvo mjestu u veoma jakoj konkurenciji. Za eko automobil godine bili su nominovani: Audi Q4 E-Tron, Hyundai Ioniq 6, Mercedes-Benz EQA, MG4, Volkswagen ID.7 i Volvo EX30