Audi proslavio 40 godina Quattro sa limitiranom serijom TT RS !

Audi proslavio 40 godina Quattro sa limitiranom serijom TT RS !

Sad već davne 1980. godine na salonu automobila u Ženevi Audi je predstavio ono što je postalo legenda relija i kamen temeljac njegovih automobilskih performansi – Quattro. Premotavajući unaprijed četiri desetljeća, TT RS dobiva posebno izdanje prigodno nazvano “40 godina Quattra” za proslavu važne godišnjice. Dostupan ekskluzivno kao kupe i samo u Njemačkoj, retrostični sportski automobil bit će ograničen na 40 primjeraka, po jedan za svaku godinu koja je prošla od premijere Ur-Quattra.

Ofarban u alpsko bijeloj boji, TT RS 40 Years of Quattro sadrži posebne naljepnice nadahnute onima sa Audi Sport quattro S1 koji je trijumfirao na Pikes Peak-u 1987. godine sa legendarnim Walterom Röhrlom za volanom.

Novi TT RS “čuči” na bijelim 20-inčnim točkovima sa kontrastnim crvenim kočionim čeljustima, dok dodatni aero bitovi uključuju sjajna crna krilca na prednjem braniku, zajedno sa bočnim produžetcima zadnjeg branika. Zaokružuju promjene s vanjske strane suptilni logotipi Four Rings na završnim pločama zadnjeg krila i na četvrtini stakla.

Ograničeni TT RS Coupe može se dobiti čisto kao dvosjed kupnjom opcionalnog poprečnog nosača od karbonskih vlakana koji zamjenjuje zadnju klupu. Ne samo da poboljšava torzijsku krutost, već također skine približno 35,3 kilograma u usporedbi sa običnim modelom i njegovim skučenim stražnjim sjedalima. Daljnja naznaka da ovo nije uobičajeni Tourist Trophy je pojedinačno numerirana značka na ručici mjenjača za sedmostepeni S Tronic mjenjač.

Ispod poklopca motora nalazi se isti turbopunjač sa petotočnim motorom koji isporučuje 400 KS (294 kilovata) i 480 njuton metara okretnog momenta. Nagrađivani 2.5 TFSI omogućuje “trčanje” od stotkeza 3,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 280 km/h, zahvaljujući povišenom elektroničkom ograničenju najveće brzine koje dolazi standardno.

Audi TT RS 40 godina Quattra bez sumnje je izuzetno poželjan automobil, ali postoji samo jedan problem, krvavo je skup. Iako osnovni TT RS Coupe starta sa oko 66.500 eura u Njemačkoj, ovaj košta nevjerojatnih 114.040 eura. Za takav novac mogao bi se kupiti Porsche 911 Carrera 4, a još uvijek treba potrošiti nekoliko hiljada eura na opcije. 911 Carrera S skuplji je samo za oko 4.000 eura. Ako bismo ostali u Audijevoj postavi, RS6 Avant je skuplji za samo 2.000 eura.